Postán is kérhető az szja-bevallási tervezet

2024. február 29. (csütörtök)

A NAV idén is automatikusan elkészíti a magánszemélyek, egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek szja-bevallási tervezetét. Március 15-étől mindenki megnézheti a dokumentumot, legegyszerűbben elektronikus úton, de idén is kérhető a tervezet postázása. Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.

Március 15-étől mindenki megnézheti szja-bevallási tervezetét. Ezt legegyszerűbben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Ügyfélportálján vagy eSZJA-oldalán lehet megtenni. A hatóság idén is lehetőséget biztosít azoknak is, akik nem a világháló segítségével szeretnék megtekinteni a tervezetüket.

Joó Hilda, a NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense: „Akinek nincsen ügyfélkapuja és elektronikusan nem fér hozzá a dokumentumhoz, az idén is kérheti a tervezet postázását. Erre március 18-ig több féle lehetőséget kínál a hivatal: SMS-ben, a NAV honlapján elérhető web űrlapon, levélben, a BEVTERVK formanyomtatványon, telefonon, a 1819-es hívószámon, személyesen, az ügyfélszolgálatokon két adta, az adóazonosító jel és a születési dátum megadásával kérhető a tervezet postázása. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen, április 30-áig küldi el postán az igénylőknek.”

Aki lecsúszik a március 18-ai határidőről, május 21-éig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain kérheti adóbevallási tervezetének nyomtatását.Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a legtöbben sms-ben jelentik be a tervezet postázására vonatkozó igényüket. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felhívja a figyelmet, hogy csak a pontos formátumú üzenet alapján tudják elfogadni a kérést. Az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn.

Megújult webes felülettel indította az idei eSZJA-szezont a NAV. Az újdonságok kevesebb adminisztrációt, és a bevallás kitöltőjére szabott felületet is kínál 2024-ben. A navigáció logikusabb és egyszerűbb, áttekinthetőbb például a felület baloldali panelje, ami, úgymond tartalomjegyzékként sorolja fel az egyes témaköröket.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek