Prevenció a vízparton

2023. augusztus 15. (kedd)
KesztHelyi identitás

Biztonságban a Balatonon névvel indítottak baleset-megelőzési eseménysorozatot. A program a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és a CIG Pannónia Csoport összefogásával jött létre. Idén összesen 12 alkalommal, 4 strandot látogatnak meg a szervezetek munkatársai. Alsóörsön, Keszthelyen, Balatonfüreden és Csopakon várták eddig a strandolókat.

Az újraélesztést mutatták be a VMSZ munkatársai. Ezt a legkisebbek is kipróbálhatták. Fontos, hogy az emberek minél fiatalabb korban megismerkedjenek ezzel.

A gyerekeknek játékok és sorversenyek formájában mutatták be a mentőeszközöket, meséltek a vízimentő munkáról, illetve apró ajándékokkal is kedveskedtek a versenyek győzteseinek. A strandolók körében is népszerű volt az esemény.

Márton Alíz: „Hát mivel nagycsaládosak vagyunk, és van a családban kicsi gyermek is, ezért az egyik legfontosabb dolog az, hogy a gyermeket soha nem engedjük be egyedül a vízbe. A másik pedig az, hogy a nagyobbakat is mindig figyelmeztetjük, hogy a bójáknál tovább nem engedjük. Legyenek tekintettel egymásra, és a körülöttük lévőkre is amikor a vízben játszanak, a másik meg az, hogy felhevült testtel nem megyünk be a hideg vízbe.

A vízimentők azért dolgoznak, hogy megelőzzék a bajt, és ne jussanak el odáig, hogy menteni kelljen valakit. Éppen ezért nagyon fontos nekik ez a prevenciós roadshow. Kiemelt céljuk, hogy idén is több ezer embert tanítsanak meg baleset-megelőzést szolgáló, edukációs programjuk keretében a felelősségteljes fürdőzési viselkedés szabályaira. Emellett felhívják a figyelmet a vízparton való tartózkodás veszélyeire is.

Én azt gondolom, hogy a programok azért nagyon fontosak, mert mind a kicsik, mind a nagyok ki tudják próbálni a laikus újraélesztésnek a fontosságát. Nagyon-nagyon lényeges, hogy itt a babán próbálják ki először és ne éles helyzetben kelljen először szembesülni ennek a nehézségeivel. Ennek a lényege természetesen az, hogy a legkisebbek is ki tudják próbálni.” nyilatkozta Szijártó Laura a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vízimentője.

A roadshow 10 állomása már lezajlott, az elkövetkező hétvégéken még 2 helyszínen, Csopakon és Alsóörsön vehetnek részt a strandolók az ingyenes programokon.

Pelikán Péter – Keszthely TV

Képek