Pro bono – jogsegély a rászorulóknak

2024. március 13. (szerda)

Ingyenes jogi tanácsadást nyújt a rászorulóknak egy keszthelyi ügyvédi iroda. Az Egész Évben adni Jó alapítvány és Kárpáti Ügyvédi Iroda célja, hogy segítsék azokat, akik nem tudnák kifizetni az ügyvédi költségeket. A jogsegélyt minden hónapban, meghatározott napon vehetik igénybe a nélkülözők.

Pro bono, magyarul a közjóért. Önként vállalt, fizetés nélküli vagy a szokásosnál kedvezőbb árú szakmai munkát jelent. A Kárpáti Ügyvédi Iroda az Egész évben adni jó Alapítvánnyal közreműködve ingyenes jogi tanácsadást nyújt a rászorulóknak.

„Szerintem hatalmas segítség, főleg most. Rengeteg olyan ügy van, amit ügyvéd nélkül lehetetlen elintézni. Én – mint alapítványi elnök – próbálok segítséget adni kisebb ügyekben, de nagyon sok mindenben csak az ügyvédi iroda tud segíteni” – mondta Pusztai Melinda, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az ügyvédi iroda már az alapítvány létrehozását is ingyen vállalta 2022-ben. Később jött az ötlet, hogy a rászorulóknak is jogi segítséget nyújtsanak. Volt olyan, akinek gyermekelhelyezésben, másnak pedig tűzkár utáni biztosítási ügyben segítettek a jogászok.

dr. Végh-Kárpáti Mihály irodavezető ügyvéd:  „Nagyon sokan családjoggal, akár házassági bontóperrel – köznapi válással – kerestek meg minket. Néha büntetőjogi kérdések is felmerülnek a sértetteknek a kapcsán. Néhányan, akik belefutottak, ott a végrehajtásokkal kapcsolatban is érkeznek hozzánk megkeresések és akkor megpróbáljuk egy óra keretében nekik ezeket elmondani, hogy mi lenne a legcélszerűbb és a legjobb módja annak, hogy ezekből a problémákból kikecmeregjenek valahogyan.” 

A pro bono jogi tanácsadást minden hónap utolsó szerdájának délutánján nyújtják. A várakozás elkerülése érdekében előzetes bejelentkezés szükséges. Az érdeklődők kereshetik az Egész évben adni jó Alapítványt, de közvetlenül az ügyvédi irodát is. Az elérhetőségek megtalálhatóak a közösségi oldalaikon. A következő időpont március 27. A jogsegélyt nem csak az alapítvánnyal kapcsolatban lévők, más rászorulók is igénybe vehetik.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek