Pro Cultura Hungarica-díj Elekes Gyula székelyudvarhelyi tűzzománcosnak

2011. június 14. (kedd)

Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármester felterjesztésére Pro Cultura Hungarica díjat kapott Elekes Gyula székelyudvarhelyi tűzzománcművész, a Művelődési Ház igazgatója.

A díjat Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke nyújtotta át azt követően, hogy dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul laudációt mondott, felelevenítette Elekes munkásságának főbb pillanatait. Itt hangzott el, hogy a rajztanárként, reklámgrafikusként is tevékenykedő Elekes német és spanyol földön képezte magát tűzzománckészítésben, napjainkban pedig már három évtizedes tapasztalattal a tarsolyában számos országban állít ki, sőt oktat is.

Kilenc éve Székelyudvarhelyen vezeti Erdély egyetlen tűzzománcműhelyét. Alkotásaiban előszeretettel használja a székelység ornamentikáját, képi rendszerét, ősi tradíciókat őrző jelrendszereket. Munkáit múzeumokban, magángyűjteményekben őrzik szerte a világban.


Korábban két Pro Urbe-díjat is kapott, a Pro Cultura Hungarica elismerést pedig szintén tűzzománcművészként, alkotó emberként, népművelőként érdemelte ki. Elekesnek több kiállítása volt Keszthelyen, illetve nagyban hozzájárult a település és Udvarhely testvérvárosi kapcsolatának kialakításához, ezért Ruzsics Ferenc részéről a felterjesztés.

(forrás: http://erdely.ma)


Kapcsolódó cikkek:
A Székely főváros és a Balaton fővárosának együttműködése
Város napja: jó úton halad Keszthely
Elekes Gyula: Tűzzel írt képek
Székelyország a Balatonnál
A Gyilkos-tó legendája, Fazekas Eszter története