Programkavalkád a hétvégére Keszthelyen

2013. június 18. (kedd)

Június 20. és 23. között több színvonalas rendezvényt kínál Keszthely a vendégeknek és a lakosságnak egyaránt a város különböző helyszínein.

Keszthely az elmúlt évek során bebizonyította már, hogy nem csak nappal, de éjjel is a Kultúra Magyar Városa – a Múzeumok Éjszakája programsorozat a Helikon Kastélymúzeum csatlakozása óta több ezer érdeklődőt vonz a város kiállítóhelyeire. Idén tizenkét helyszínen kínálnak érdekes programokat, különleges tárlatvezetést, családi időtöltést, kézműves foglalkozást, különböző koncerteket és bemutatókat a keszthelyi múzeumok június 22-én. A Balaton Színház a svéd kultúrából ad ízelítőt az érdeklődőknek kiállítással, ételkóstolóval és táncházzal. A megszokottak szerint a helyszínek között a Dottó városnéző kisvonat ingyen szállítja a karszalaggal rendelkezőket.

A belvárosban „A bor összehoz Keszthelyen” elnevezésű háromnapos rendezvényre várják a borok szerelmeseit a hétvégén. A péntek délután induló, a történelmi borvidékek találkozását ígérő programon huszonkét neves magyar borház kínálatát kóstolhatják meg az érdeklődők a keszthelyi sétálóutcán. A zenés kísérőprogramok mellett a belvárosi kereskedők meghosszabbított nyitva tartással várják a vendégeket.

Június 20-án, csütörtökön veszi kezdetét a Balatoni Nyári Halfesztivál a keszthelyi Balaton-parton. A szervezők a háromállomásos fesztiválsorozattal ösztönözni szeretnék a hazai halfogyasztást, erősíteni a halkultúrát a magyar gasztronómiában, valamint felhívni a figyelmet a hazai élővizeink, elsősorban a Balaton tisztaságára. A kóstolási lehetőség mellett az ételek és italok el is készíthetők a vasárnapig tartó rendezvényen. A jellegzetes magyar halételek mellett megtalálhatóak lesznek a vendégország, Oroszország gasztronómiai különlegességei, elsősorban a kaviár. A négynapos programon bemutatkoznak a hazai bor- és pálinkaházak, lesz halászléfőző verseny, gasztrojazz, főzőbemutatók, kalandpark és gyermek horgászverseny, esténként pedig jó hangulatú koncertek várják a vendégeket, többek között fellép Janicsák Veca és Wolf Kati is.

Nemcsak a kulturális programok, a gasztronómia és a könnyűzene, de a kórusének kedvelői is jól teszik, ha ellátogatnak Keszthelyre a hétvégén. Június 21-22-én csaknem harminc amatőr egyházi és világi kórus találkozik, és teszi a dal fővárosává Keszthelyt. Egy 1910-es rendezvény hagyományát felelevenítve pont 100 évvel később, 2010-ben rendezték meg újra a Keszthelyi Dalünnepet, mely azóta is része a város programkínálatának. Péntek este fáklyás felvonulás indul a Fő térről a Balaton-partra, és 800 tagú összkar közös éneke csendül fel. Kórusok bemutatkozása, szabadtéri stafétaéneklések és kórushangversenyek színesítik a több helyszínen zajló programot.

A széles kínálatból mindenki megtalálhatja a neki tetsző szórakozási lehetőséget, és várhatóan végre az időjárás is kedvez a rendezvényeknek.