Programkavalkád volt a könyvtárban

2024. január 5. (péntek)
KesztHelyi identitás

Számos programnak adott helyszínt 2023-ban is a Fejér György Városi Könyvtár. Író-olvasó találkozók, koncertek, könyvbemutatók, klubfoglalkozások és vetélkedők is voltak az intézményben. A legnépszerűbb rendezvény ezúttal is az Országos Könyvtári Napok sorozat volt, melynek keretében a Hunyadi-napra érkeztek a legtöbben.

A könyvtár is csatlakozott a Petőfi200 programsorozathoz. A költőhöz kapcsolódó könyveken keresztül mutatták be a lánglelkű poétát.

Ezúttal is megrendezték a József Attila szavalóverseny járási fordulóját, melyre a felső tagozatos általános iskolásokat várták. Töretlen volt a sikere a Szép magyar beszédért szavalóversenynek, melyre 61 diák nevezett. Bűnmegelőzési előadást tartottak a fiataloknak az intézményben, de számos megmérettetésnek, többek között a Zöld Zala vetélkedőnek is helyet biztosítottak.

2023-ban is a legnépszerűbb rendezvénysorozatuk az Országos Könyvtári Napok keretében valósult meg. Ezúttal a Hunyadi-napot látogatták a legtöbben.

„Az adventi koncert is nagy népszerűségnek örvendett. De kiemelnék én egy könyvbemutatót is. A szerző Kovács Emőke, Balaton-kutató történész és Bögös András építész, ő készítette el a rajzokat a kötethez. Ez az Ifi-kápolnáról készült rajzok, amik megjelentek ebben a kötetben. És a kötet magáról Ifi Lajos plébánosról szól.” – mondta el Kocsondiné Eisenkorb Györgyi az intézmény vezetője.

Több másik könyvet is bemutattak a közönségnek. Megismerkedhettek az érdeklődők a Balaton-trilógiával, egy tinédzser által írt könyvvel és természetesen a Nyugat-balatoni Kalendárium legújabb kiadásával is. Fotók, festmények kiállítását is megnézhették az olvasók az intézményben. Több városi klub rendezvényeinek biztosítottak helyet.

Az Ünnepi Könyvhét keretében a Fő térre költözött ki az intézmény, ahol a helyi írókat mutatták be. Töretlen volt a népszerűsége a strandkönyvtárnak, azonban idén ezt is szeretnék fejleszteni.

„Minden évben egy kis változás van. Tavalyelőtt nyitottunk a Libáson és a Helikon Strandon is egy önműködő kis könyvszekrényt, ahonnan mindenki saját maga kölcsönzött könyvtáros jelenléte nélkül. Ez bővült a Városi Strandon tavaly a rendes Strandkönytvári nyitva tartás előtti és utáni időszakban és egész szeptemberben lehetett használni. És régi tervünk, hogy egyéb programokat is vonzzunk oda.” – tette hozzá a vezető.

2023-ban felavatták a könyvtár új közösségi terét, a tini sarkot, melyet az olvasóudvari helyiségben alakítottak ki. Ennek végleges elnevezésére ebben az évben pályázatot írnak ki a diákoknak, így a célközönség ötleteiből válogatva kerül ki a tér neve.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek