Pünkösdi királynéjárást elevenítettek fel a Család Iskolás diákok

2021. május 25. (kedd)

„Ekkora legyen a kendtek kendere” – hangzik el a pünkösdi királynéjárás végén. A termékenységvarázsló népszokást a Család Iskola diákjai elevenítették fel pünkösdvasárnap Keszthely templomaiban. Pünkösdkor ünnepli az egyház a születésnapját is, mivel ezen a napon kezdték el írni az evangéliumot.

Pünkösdi királynéjárást mutattak be Keszthely templomaiban a Család Iskola diákjai. A Karmelita Bazilikában kezdték a népszokás felelevenítését. A termékenységvarázsló hagyomány alkalmával a lányok körbetáncolják a legkisebb és legszebb kislányt, aki a pünkösdi királyné. Az ő személye ismeretlen, fátyollal takarják el az arcát. Az éneklés és a körtánc után termékenységvarázsló mondóka kíséretében emelik fel a kiskirálynét minden jót kívánva. A diákok nagyon készültek erre a napra.

„Az iskolánk a néprajzi és vallási hagyományok őrzésére alapul és ez egy nagyon-nagyon jeles ünnepe az anyaszentegyháznak. Hiszen az anyaszentegyház születésnapja. És a néphagyomány a leglényegesebb vonulatokat, a leglényegesebb elemeket őrizte meg, illetve díszítette föl ezekkel az elemekkel ezt a születésnapot.” – ismertette Molnár Zsuzsanna iskolaigazgató.

A körtáncot követően Mezei András atya megáldotta a szentmisén jelenlévő gyermekeket és megköszönte a Család Iskolának, hogy az eghyáz születésnapján a Karmelita Bazilikába is elhozták ezt a néphagyományt.

„Azért nevezzük egyház születésnapjának, mert attól a pillanattól kezdődött az evangelizáció, amikor az apostolok bátrak lettek és megkapták azt a benső tüzet, lángot, hogy nekünk evangelizálni kell. Ez a feladatunk most már csaknem 2000 év óta, hogy ezt a lángot, ezt a tüzes lelkületet tovább kell adnunk és Jézus Krisztusnak az örömhírét.”

A Család iskolások Keszthely minden templomába elmentek bemutatni a királynét, az épületek elé pedig virágszirmokat szórtak.

A pünkösd a kereszténység harmadik legnagyobb ünnepe. A szentmisén hangsúlyt kaptak a pünkösd szimbólumai, a tűz és a piros szín is. A húsvét utáni 50. nap a Szentlélek eljövetele és ajándékainak kiáradása. Ezek a bölcsesség, értelem, jó tanács, tudomány, erősség, jámborság és az istenfélelem.

„Azt ajánlom minden kedves TV-nézőnek, hogy szüntelenül kell kérni ezt a hét ajándékot. Mert hogyha ezt megkapjuk, akkor ez elegendő alap az életünkben, hogy tudjunk helytállni, a nehézségek és kihívások közepette. És ahogy imádkozzuk, hogy „Jöjj Szentlélek Úristen” és áraszd el lelkünket a te kegyelmi ajándékaiddal és újítsd meg a Föld színét. Nagyon nagy szükség van, hogy a Föld megújuljon és ezáltal tudjunk mi is megújulni.”

A szentmisén is elhangzott, hogy folyamatosan szükség van arra, hogy kérjük ezeket az ajándékokat, mint az ősegyházban az apostolok. Ők tüzes lángnyelvek formájában kapták meg ezeket és azonnal tudták mi a missziójuk. Hozzájuk hasonlóan bárki megkaphatja ezeket a készségeket.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8073-punkosdi-kiralynejarast-elevenitettek-fel-a-csalad-iskolas-diakok