Pusztuló értékeink védelmére

2014. szeptember 1. (hétfő)

Keszthely épített öröksége komoly vonzerőt jelent. Van azonban néhány olyan – valaha jobb napokat látott – épület a városban, mely jelenlegi állapotában sajnos rontja a városképet. Ruzsics Ferenc polgármesterrel vettük számba ezeket.

– Sokak szemét, bevallom az enyémet is bántja a Balaton-partunk legendás szállodája, a Balaton szálló elhanyagolt állapota, és az, hogy sajnos kihasználatlanul, üresen áll – mondta el a polgármester. – Különösen szomorú látvány ez azután, hogy több mint félmilliárd forintot fordítottunk a partszakasz megújítására a szállók környezetében. Sajnos kevés az önkormányzat mozgástere, de amit tehettünk, megtettük: az örökségvédelmi szakhatóságot kértük, hogy hívja fel a tulajdonost a jókarbantartási kötelezettsége teljesítésére. A szomszédos Hullám szálló sem üzemel hotelként, csak dolgozói üdültetésre hasznosítja a tulajdonos, a teraszt pedig egy helyi vállalkozónak adta bérbe. Jelenleg mindkét ingatlant eladásra kínálják, ingatlanhirdetési portálokon található adatok szerint nettó 130 illetve 350 millió forintos irányáron.

– Éveken át kénytelenek voltunk nézni, hogy a Helikon Kastélymúzeum kezelésében álló egykori Amazon szálló épülete hogyan romlott le – sorolta tovább a romos állapotú ingatlanokat Ruzsics Ferenc. – A kastély előző vezetése nem foglalkozott érdemben a problémával, az igazgatóváltás azonban kedvező változást hozott ezen a téren is: az intézmény kétmilliárd forintos felújítási projektjében jelentős részt képvisel az épület helyreállítása és turisztikai hasznosítása. A hamarosan induló munkálatok során mintegy kilencszázmillió forintos ráfordítással újul meg az Amazon, megőrzik az eredeti formát, szerkezetet, és az épület egy új állandó kiállításnak, valamint rendezvényteremnek ad majd otthont.

A sétálóutcán két ilyen jobb sorsra érdemes ingatlan is van. Az egykor a legendás Gösser étteremnek otthont adó épület ma egy bank tulajdona. Ruzsics Ferenc elmondta: az önkormányzat felszólította a tulajdonost, hogy hárítsa el a közvetlen baleset- és életveszélyt, de a hasznosítást tekintve ugyanúgy nincs ráhatása, mint a Balaton-parti szállók esetében.
– Bízunk abban, hogy a belváros megújítása által előidézett idegenforgalmi fellendüléssel egy vállalkozó fantáziát lát majd abban, hogy újra étteremként üzemeltesse a helyet, hiszen az épület ideális erre, és a városközpontba jól illene egy színvonalas vendéglátóhely – mondta a polgármester.
A másik sétálóutcai ingatlan a 2003-ban bezárt Sirály-büfé épülete. Ez önkormányzati tulajdonban van. A város nemrég szerződést bontott az ingatlan bérlőjével, régóta húzódó peres eljárás végére téve pontot a megegyezéssel. A kedvezőbb beépítési lehetőség érdekében a keszthelyi képviselő-testület úgy döntött, hogy a szomszédos, Városház utca 1. szám alatti ingatlannal együtt kínálja fel hasznosításra az épületet. Így akár egy hatlakásos társasház, valamint üzletek is kialakíthatók a területen, a szükséges parkolókkal együtt. Az önkormányzat azonban kikötötte, hogy a vevőnek vállalnia kell, hogy öt éven belül az épületet felújítja és a szabályozási terv szerint hasznosítja – ellenkező esetben kötbért köteles fizetni.

– Tavaly szeptemberben döntött úgy a képviselő-testület, hogy megvásárolja az egykori sajtgyár épületét a Deák Ferenc utcában. Az ingatlan tulajdonosával szemben felszámolási eljárás folyt, az árverésre meghirdetett ingatlant az önkormányzat megbízásából a VÜZ Nonprofit Kft-nek a kikiáltási ár feléért sikerült megszereznie. A VÜZ Kft. vállalta, hogy az ingatlant rendezett állapotba hozza, hasznosítására pedig pályázati támogatást próbál szerezni.
Szintén pályázati támogatás segítségével kívánja felújítani az önkormányzat a Szent Miklós temetőben álló Festetics-mauzóleumot, mely megszépült állapotában méltó emléket állít majd a Keszthelyért oly sokat tevő főúri családnak.

Vannak ugyanakkor már olyan látható előrelépések is, ahol az önkormányzat bérbeadással, és a felújítási költség bérleti díjba való beszámításával segíti az állagmegóvást és helyreállítást. Így például az enyészettől mentette meg a Mazsola Kerékpáros Sportegyesület bérlő a Lovassy és Ady utcák között, a városi edzőterem szomszédságában álló kőépületet. Az egyesület tíz évre vette bérbe a sportpályával és KRESZ-parkkal együtt az ingatlant azzal a szándékkal, hogy sokrétű szórakozást kínáló sportközpontot hoz ott létre. Az elmúlt hónapokban felújították az épületet, a nyitás hamarosan várható.

– Sajnos vannak azonban olyan helyzetek, amikor semmit nem tehet az önkormányzat, de a lehetőségeinkhez képest mindent elkövetünk, hogy közös értékeinket megóvjuk – foglalta össze a polgármester.