QR-kódok a keszthelyi turizmus szolgálatában

2014. november 5. (szerda)

Korszerű fejlesztést hajtott végre az önkormányzat a város idegenforgalmának támogatására: smart QR-kódok rendszere segíti eztán a turisták tájékoztatását. A legfontosabb keszthelyi látnivalók okostelefonnal leolvasható kódot és ahhoz csatlakozó önálló, mobiltelefonra optimalizált oldalakat kaptak, melyek egymás közt is irányítják a látogatókat.

Ruzsics Ferenc polgármester a fejlesztés bemutatásán elmondta: a rendszer kiépítése százszázalékos uniós támogatásból, a Sétányfejlesztés és a közterületek megújítása a keszthelyi Balaton-parton elnevezésű projekt keretében valósult meg.
– Meg kell felelnünk a digitális kor kihívásainak a turizmus fejlesztésében, és lehetőséget kell biztosítani vendégeinknek az azonnali, gyors és naprakész informálódásra. A rohamosan fejlődő mobil-technológiát, az egyre elterjedtebb „okos” készülékek adottságait az idegenforgalom szolgálatába kell állítanunk. Erre egy remek kezdeményezés a most létrejött „smart QR” információs rendszer – hangsúlyozta Ruzsics Ferenc.

Első körben összesen huszonhat keszthelyi látnivaló számára hoztak létre önálló mini-site-ot és hozzá tartozó kódot. Az egyes oldalakon – melyek kapcsolódnak egymáshoz –, a látványosság legfontosabb tudnivalói (például leírás, történelem, nyitva tartás, elérhetőségek) olvashatók. Ezen kívül mindegyikhez tartozik egy önálló képgaléria, valamint térkép, mely egyben beépített útvonaltervezőt is tartalmaz, így könnyen odairányítja az érdeklődőt a helyszínre. Minden intézmény megkapja a maga kódját kinyomtatva, hogy elhelyezhesse az épületen, a nap 24 órájában biztosítva így egyszerűen hozzáférhető információt az arra járóknak. Minden egyes kódról elérhető az összes többi tartalom, térképen is jelölve, hogy melyik a látogatásra érdemes legközelebbi helyszín és ott mi látható. A kódot természetesen elektronikus felhasználásra is megkaphatják az egyes intézmények, hogy akár prospektusaikon, akár más módon felhasználhassák.

Elsőként Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója vehette át a polgármestertől az intézmény kódját tartalmazó táblát, és ennek kapcsán elmondta: Keszthely összes múzeuma értékes ajándékot kapott ezzel a várostól. Hozzátette: az előző önkormányzati ciklus alpolgármestereként volt alkalma betekintést nyerni az uniós projekt keretében megvalósuló rendszer kifejlesztésébe, és részt vett a kivitelezővel folytatott egyeztetéseken.
– Nagyszerű rendszer készült el, a kódok használatát hamarosan köztéri táblák is támogatják, ezzel a Balaton-parti települések közt Keszthely az élen jár az ilyen típusú fejlesztések tekintetében – tette hozzá Pálinkás Róbert. – A QR-kód kapcsolatot teremt a hagyományos felületek és az online kommunikációs eszközök között, segítségével így a költségek minimalizálása mellett az információ maximuma nyújtható – emelte ki.

A rendszer elemei azonban nem csupán a már itt tartózkodóknak biztosítanak információt. Lehetőség nyílik a kódok felhasználására országos és külföldi marketingkampányok esetén, például kiadványokon, plakátokon, kiállítás-installáción, táblákon vagy épp névjegyeken, szórólapokon. A rendszer emellett lehetőséget nyújt a legkülönbözőbb turisztikai játékok megszervezésére és lebonyolítására, melyek izgalmas feladványok keretében több keszthelyi nevezetesség látogatását fűzhetik fel egy túrára. A marketing jellegű felhasználások mellett egyre gyakoribb a QR-kódos fizetési mód alkalmazása. A világ több pontján már hétköznapi a használata, és Magyarországon is megállíthatatlan a terjedése, egyre több területen fedezik fel az előnyeit.

A megszokott, fekete kóddal szemben az új keszthelyi kódok látványos, figyelemfelhívó, a városi arculat elemeit magukon hordozó darabok, de nem csupán ebben rejlik az újdonságuk. Az ún. smart QR-kódot az különbözteti meg a hagyományos, statikus kódtól, hogy nem egy állandó URL-t kódol, hanem a leolvasások számától, helyétől, nyelvétől, időpontjától, és akár a használt eszköztől függően is más és más tartalmat lehet megjeleníteni vele. A mögötte rejlő online információ tehát a legkülönfélébb módon változtatható és dinamikusan alakítható.

Jelenleg négy fő kódtípus érhető el Keszthelyen: egy a látnivalókhoz kapcsolódik, egy másik a városban elérhető programokat sorolja, a harmadik a keszthelyi szálláslehetőségeket kínálja fel, és egy a West-Balaton kedvezménykártyával igénybe vehető lehetőségeket mutatja be. Első lépcsőben a rendszer magyar nyelvű elemei készültek el, a következő évi turisztikai szezonra pedig várhatóan már három nyelven lesz elérhető az információ, és a kódok a városmarketing-eszközökön (plakátokon, kiadványokon) is láthatóak lesznek.

A fejlesztés technikai hátterét a város gömbpanoráma-technikával készül virtuális sétáját is készítő 3DPano-csoport biztosítja. A piacvezető SQRCODE elkötelezett a turizmus fejlesztésében, kreatív és interaktív megoldásaikkal egyaránt segítik önkormányzatok és vállalkozások marketingmunkáját.