R. Kelényi Angelika és Anne L. Green író-találkozója Keszthelyen

2019. október 2. (szerda)

Ezen a héten rendezik az Országos Könyvtári Napokat. A kezdeményezést 2006-tól minden évben egy témakör köré szervezik, idén a projekt jelmondata „A könyvtárak az emberért – felelősségünk a földért” lett. A keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár a kezdetek óta részt vesz a programban. Idén író-olvasó találkozóval, előadásokkal és könyvvásárral csatlakozott a programsorozathoz.
Író-olvasó találkozót szervezték a Városi Könyvtárban kedden délután. A programra két írónő kapott meghívást. R. Kelényi Angelika romantikus és történelmi témájú regényeket ír. 2014-ben jelent meg első könyve. Történeteinek sikere a kritikusok szerint abban rejlik, hogy minden esetben erős, hétköznapi nők a főszereplői, akik helyzetébe bárki bele tudja magát élni.

„Úgy írom a regényeimet, hogy a hősnőmbe belebújok. És mivel én nem vagyok sztár, nem vagyok egy arisztokrata és semmi hasonló, ezért olyan hősnőket alkotok, akiket magamnak is el tudok képzelni.”

Az írónő a kezdetek óta ugyannál a kiadónál van, ahogy kolléganője, az Anne L. Green álnév alatt író Líbor Erzsébet is. 2015-ben elnyerte az év elsőkönyves felfedezettje díjat. Azóta még 10 írása jelent meg. Regényeiben keveredik a romantika és a krimi is, főhősei és helyszínei pedig ismerősök által megtapasztalt elmondásokon alapulnak.

„Egy csaló karakterét kellett megalkotni, amihez viszont nagyon sok kutatómunkát kellett végeznem és nagyon sok olyan embernek köszönhetek segítséget, akik segítettek, hogy csalóvá váljak, hogy így mondjam. Tehát elvittek engem olyan, nem csalókkal ismerkedtem meg, de olyan emberekkel, akik csalókkal foglalkoznak.”

Az író-olvasó találkozó az Országos Könyvtári Napok programsorozat része volt. Szerdán Urmai Gabriella: Jelena lányai és a Kilépőkártya című könyveit ismerhette meg a közönség. A következő rendezvény pénteken Évfordulós zeneszerzők nyomában egy zenés rendezvény lesz a Tájak Korok Múzeumok Kőrösi Csoma Sándor Klubbal közösen szervezve. A hétvégén 9 és 13 óra között akár kincsekre is lelhetnek az érdeklődők a Neked mennyit ér? elnevezésű könyvvásáron, a hét utolsó napján pedig a Könyves Vasárnap eseményen többek között ingyenes beiratkozással várják az olvasókat.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6453-r-kelenyi-angelika-es-anne-l-green-irotalalkozoja-keszthelyen?fbclid=IwAR2vTspAG_0ziJKyu9cJPq3EAfuBFWU2DE7IGY_A2ZPD95SpF9sKwYWYnMw