Ráfázhat, aki engedély nélkül viszi el az agancsot az erdőből

2023. február 24. (péntek)

A Festetics Imre Állatparkban is élnek gímszarvasok. A fiatal, kétéves bika még nem hullajtotta le az agancsát. A fejdíszek február közepe és általában május közepe között esnek le az állatokról, kortól függően, a tapasztalat szerint ugyanis az idős egyedek kezdik meg a folyamatot.  Az agancs levetését az átmenetileg jelentkező tesztoszteron szint emelkedése indítja meg.

„Ezekből az agancsokból a szakértők, a hozzáértő emberek meg tudják állapítani, hogy milyen állomány van ott, mekkora állomány van, illetve a szarvasoknak a korát. Tehát ez nagyon fontos, hogy az ott lévő agancsokat összegyűjtik, annak méretéből, színezetéből nagyon sok mindent megtudnak.” – mondta el Varga Péterné ökoturisztikai vezető.

A dámvadak agancsa is lehullik, ám az ő időszakuk később lesz. Az idősebb bikák április-májusban, a fiatalabbak május-júniusban vetik le a fejdíszüket. Az állatparkban lévő egyedek koronáit oktatási célra használják fel. Óvodákba, iskolákba viszik el ezeket, hogy bemutassák, hogyan növekedik évről évre az agancs.

Az erdőkben található koronák azonban a vadgazdálkodók tulajdonát képezik, így azokat engedély nélkül gyűjteni, hazavinni, illetve kereskedni velük szigorúan tilos. Azt is fontos megjegyezni, hogy akinek van engedélye, keresés közben nem hangoskodhat, nem zavarhatja a vadállományt, hiszen ez az egyedek sérüléséhez, vagy akár közúti balesethez is vezethet. Az agancsok hazavitele értéktől függően szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősül. A Keszthelyi Rendőrkapitányságon legutóbb 2020-ban volt szarvasaganccsal kapcsolatos ügy.

„A Keszthelyi Rendőrkapitányság megindítja lopás miatt az eljárást ezekben az esetekben és lefolytatjuk az eljárást. Amennyiben kiderül az is, hogy a szarvast közben hajtották, tehát kifejezetten az agancsnak a megszerzésére irányult ez a szándék és a szarvasnak esetleg olyan sérülése keletkezett, ami maradandó károsodást okozhatott neki, akkor pedig állatkínzás bűncselekménye miatt is megindítjuk az eljárást.” – ismertette Dr. Lakics Andrea kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

Utóbbi esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik az illegális hajtókat. Amennyiben valaki pedig engedély nélkül gyűjtött agancsokkal kereskedik, az pénzmosás bűncselekménynek minősül.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10089-rafazhat-aki-engedely-nelkul-viszi-el-az-agancsot-az-erdobol

Képek