Rákóczi Ferencre emlékeztek

2023. október 30. (hétfő)
KesztHelyi identitás

II. Rákóczi Ferenc újratemetésének évfordulóján tisztelegtek a fejedelem és más száműzetésbe kényszerült hazai nagyságok előtt.

A Nemzeti Kör és a Rákóczi Szövetség minden október végén megkoszorúzza a keszthelyi Rákóczi Szobrot. így volt ez az idén is, Turi Török Tibor alkotása előtt fejet hajtott Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere. A résztvevők mécseseket helyeztek el a szobor lábánál. Az ünnepségen minden évben kiemelnek egy személyt Rákóczi kíséretéből. Az idén Mikes Kelemenre esett a választás, aki a fejedelem apródjaként követte őt Rodostóba. A programon megemlékeztek a Székely Szabadság Napjáról.

„A kiemelkedőbb személyeket, akiket ’906-ban hazahoztak Kassán, illetve Késmárkon újratemettek, óriási ünnepség volt. Őrájuk emlékezünk mindig október 29-én, mert akkor történt ez az esemény. A Székely Nemzeti Tanács pedig minden október utolsó vasárnapján van. Ma kivételesen egybeesik a kettő, ezért is aztán kiemelkedő az ünnepünk.” – tájékoztatott Krupla Zoltán, a Nemzeti Kör tagja.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek