Régi pompájában tündököl a csillár

2024. június 5. (szerda)

A régészet napján mutatták be a Balatoni Múzeum restaurált csillárját. A műtárgyról szinte semmit nem tudnak az intézmény szakemberei, semmilyen feljegyzés nem található róla. Az is előfordulhat, hogy a kezdetektől ott volt. Eddig még sosem funkcionált, be sem volt kötve a hálózatba, azonban mostantól van arra lehetőség, hogy világításával is díszítse a mennyezetet.

Év eleje óta zajlottak a csillár restaurálása. A dísz évtizedek óta, kivilágítatlanul lógott a mennyezetről, az elmúlt években történt felújítási munkák során merült fel, hogy a villanyszerelők ezt is bekössék a hálózatba. Így jött az ötlet, hogy megpróbálják visszaadni neki régi pompáját. Az, hogy mikor került oda, egyelőre nem ismert. A Balatoni Múzeum korábbi vezetői is úgy emlékeztek, hogy az ő idejükben is ott volt már. Feltételezik, hogy az intézmény építése után már ott lehetett.

„Arra gondoltam, hogy adjunk neki funkciót, hiszen nagyon szép és hogyha egy kis munkát adunk hozzá, akkor lehet, hogy ebből egy szép tárgyat lehet varázsolni. Hát a kis munkából nagy munka lett, mint kiderült. A villanyszerelők lelkesen hozzájárultak ahhoz, hogy szívesen segítenek nekünk ebben, hogy ezt ismét működőképessé teszik. Jordán György kollégám pedig lelkesen hozzálátott a restauráláshoz, ami 5 hónapig tartott.” – mondta el Németh Péter igazgató.

A legnagyobb munkát az újraaranyozás jelentette, ugyanis olyan módszerrel és eszközzel kellett ezt végrehajtani, amihez más szakemberek tanácsát is ki kellett kérni. Egyesével, minden egyes darabját át kellett nézni, hogy mit kell esetlegesen rajta javítani. Aranylemezkékkel és aranyporral egyaránt dolgozott a restaurátor. A Balatoni Múzeum munkatársai úgy gondolták, az nem lehet akadály, hogy semmit nem tudnak a díszelemről. A műtárgy megérdemli, hogy újra ragyogjon, ezért a régészet napjához kapcsolódva adták újra át.

„Kellett, hogy kapjon egy funkciót. Hiszen funkció nélkül olyan értéktelennek tűnhet esetleg. De most, hogy már be vannak csavarva az izzók is, ugyan nem fog ez állandóan világítani, nem ez világítja be a múzeumi nagyteret. De az értékét az intézménynek szerintem növeli, hozzáad a múzeum minőségéhez, a múzeum belterének a szépségéhez, úgyhogy az most újjá is lett varázsolva.”

A csillárt már meg lehet nézni a múzeum terében, az akváriumtól is könnyen megcsodálható. Nagyobb ünnepekkor és rendezvényekkor pedig fel is fogják kapcsolni a fényeit.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek