Régi-új bútorok a kastélyban

2017. november 9. (csütörtök)

Újabb bútorok kerültek vissza a Festetics kastély gyűjteményébe. A második világháború után számos műtárgyat szállítattak el az Iparművészeti Múzeumba. A most kiállított négy új darabbal együtt összesen huszonnyolc műtárgy került vissza Keszthelyre. A rokokó és klasszicista bútorok a kastély enteriőr kiállításában kaptak helyet. A magyar kastélyok esetében egyedülálló, hogy ennyi eredeti műtárgyat láthat a közönség.
A négy legújabb bútor közül hármat az egykori hercegi dolgozószobában, a vörös szalonban csodálhatnak meg a látogatók. A kastély szakértői szerint a legnagyobb értéket talán ez az íróasztal képviseli, melyet XIV. Lajos francia király udvari asztalos-művésze készített.

„Erről az asztalról tudjuk, hogy a Festetics család idején hol volt itt a kastélyban, pontosan azon a helyen,a hol most is van, hiszen ez a szoba, a mostani vörös szalon volt Festetics II. Tasziló dolgozószobája. Tehát ez volt az ő íróasztala ebben a szobában és ugyanitt, ezen a szakaszon helyezkedett el a szobában az ablak közelében”- magyarázza Kardos Laura, a kastély művészettörténésze.

Két keleti hatású kabinetszekrény is most került vissza a kastélyba. A zsírkőlemezekkel borított bútor Kínából származik, míg a fehér alapon arany lakkdíszítéssel ellátott kabinetszekrény drezdai udvari lakkművészek alkotása.A negyedik most kiállított régi-új darab ez a keleti motívumokkal díszített rokokó komód.A Festetics család 1944-es menekülése után több műtárgyat mentettek ki például Hévízre, illetve őriztek meg a kastély befalazott könyvtári részlegében. 1949-ben a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium döntése értelmében így is számos műtárgyat szállítottak el az Iparművészeti Múzeumba. 2014-től kölcsön formájában, egy 2016-os kormányhatározat értelmében pedig végleg visszakerülhettek Keszthelyre a Festetics eredetű bútorok, szám szerint 28 darab, 19-et már a látogatók is megtekinthetnek az egyedülálló enteriőr kiállításban.

Kardos Laura: „Az Iparművészeti Múzeum szakértői szerint ezek nem csak Magyarországon egyedülálló bútorok, hanem európai színvonalúak is, tehát tulajdonképpen Európában is alig van pár darabjuk. Vannak közöttük szignált bútorok, ami azt jelenti, hogy az asztalos művész, aki készítette őket aláírta a művet. Ezek eleve már nagyon jelentősek emiatt. Illetve vannak olyan darabok, amelyeknek a becsértéke több tízmillió forintra tehető.”

Ezzel a négy bútorral visszakapta a kastély az összes olyan műtárgyát az Iparművészeti Múzeumtól, ami 1949 óta nem volt itt Keszthelyen. A kastélymúzeumnak azért is fontosak ezek a tárgyak, mert főként Festetics II. Tasziló felesége – Mary Hamilton hozományából származtak. A kastély munkatársai természetesen tovább nyomoznak a Festeticsek más műtárgyai után is.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8325/regi-uj-butorok-a-kastelyban/