Régmúlt Idők Lovas Fesztiválja a Helikon Kastélymúzeumban

2022. augusztus 31. (szerda)

A lovak körül forgott a világ két napig a Keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban. Színes, sokrétű programkínálattal várták az érdeklődőket a parkba.

A Régmúlt Idők Lovas Fesztiválját tizenharmadszor tartották meg Keszthelyen. A ló és ember közötti kapcsolatra helyezte a hangsúlyt a főszervező. Egy pályázatnak köszönhetően a Festetics Lovas Bandérium huszárainak tíz egyenruhát tudtak készíttetni.

Varga Zoltán – főszervező: „Megidézve azt a hagyományt, azt a múltat, Festetics örökséget, amit magukkal kísérnek a lovak, egészen, örömünkre mondható, hogy napjainkig. Mert pont ezen munkálkodunk, hogy azt az értéket továbbvigyük, ami több száz éven keresztül a Festetics család generációi ezen a terülten elértek. Úgyhogy a különböző programok, amelyek nagyon színesek próbálja pont ezt a Lovas-világot bemutatni a laikus ember számára is.”

A huszár egyenruhákat Táncos Anita divattervező álmodta meg, és a csapata pedig meg is varrta. A pályázat által nem csak a ruhák készülhettek el, hanem lovas felszereléseket csinálhattak. Autentikus, nem jelmezszerű ruházatot írt elő a pályázat.

Táncos Anita – divattervező: „Nagyon látványos. Arra törekedtünk a huszárruházatot illetően, hogy inkább csak rekonstruáljuk a korhű huszárruházatokat. A Hetedik Huszárezredét, az 1849-eset. Viszont a mai nem megtalálhatóak, így ezért nekünk elég kreatívnak kellett lennünk ebből a szempontból. Úgyhogy próbáltunk olyan anyagokkal kompenzálni, ami illeszkedik a kastélynak a miliőjéhez, ami elég nemes és elég elegáns.”

14-18 év közötti gyermekek tartottak nagyon látványos és nehéz lovasbemutatót.

Vitéz Viktória – elnök, Festetics Lovas Hagyományőrző és Kulturális Egyesület: “A huszárok is csináltak ilyen alaki gyakorlatokat annakidején, és bemutatóznak is a Kastélyban is régen. Ez az uraknál szokás volt ünnepekkor megmutassák egymásnak, hogy ők milyen ügyes lovasok. És akkor ilyen, ehhez hasonló programokat lovagoltak a kedves publikumnak.”

A kétnapos fesztiválon szabadidomítási programot is tartottak, láthatták az arisztokrácia lovas szokásait az érdeklődők, de kutyás bemutatóval is készültek a szervezők.

https://tvkeszthely.hu/hirek/9516-regmult-idok-lovas-fesztivalja-a-helikon-kastelymuzeumban