Rehabilitációs ellátás fejlesztése a keszthelyi kórházban

2012. március 30. (péntek)

Több mint 240 millió forintot nyert a keszthelyi Városi Kórház a mozgásszervi és neurológiai rehabilitációs szolgáltatás korszerű körülményeinek megteremtésére a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán. A támogatás 100 százalékos, így önrészt nem igényel a beruházás.

A neurológiai szakterületen belül elsősorban az agyi történések, agyi vérellátási zavarok utáni állapot rehabilitációjára helyezik a hangsúlyt a keszthelyi intézményben, ez Zala megyében hiánypótló szolgáltatás lesz. A rehabilitációs ellátás infrastruktúrájának és műszerezettségének fejlesztése révén a szolgáltatások színvonala jelentősen javul majd.

A projekt keretében a keszthelyi kórház „A” épületének belseje három szinten megújul. A földszinten a járóbeteg-ellátáshoz szükséges helyiségeket, valamint egy tornatermet és külső gyakorló terepet alakítanak ki. Olyan eszközök beszerzésére is lehetősége nyílik az intézménynek, melyek segítségével a betegek komplex mozgás- és beszédfejlesztése, valamint a kerekesszékes életmód elsajátítása, a mindennapi élettevékenységek gyakorlása válik lehetővé.
Az épület első és második emeletén kórtermek kapnak helyet, részben a jelenlegiek felújításával és átalakításával a mai elvárásoknak megfelelően. Itt helyezik el a különböző kezelőket: a fizio-, elektro- és hydroterápiás kezelőt, továbbá a különböző multifunkciós kiszolgálóhelyiségeket.
A rehabilitációs kezelésekhez szükséges orvosi gépműszerek beszerzése, valamint a megfelelő informatikai háttér kialakítása is része a nagyszabású projektnek.

A pályázatot nyugat-dunántúli régió több egészségügyi intézménye konzorciumba tömörülve, együttesen adta be, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház irányítása alatt. Az egyes projekteket a saját fejlesztéseikkel a kórházak önállóan dolgozták ki, az előkészítésben és pályázat elbírálásakor azonban előnyt jelentett az összehangolt közös munka.

Kapcsolódó cikkek:
Betegeket szolgál, orvosokat segít
Korszerű orvosi műszerek a Városi Kórháznak
Alternatív szülőszoba is lesz a kórházban
Bankfiókban gyűjtött játékoknak örülhettek a beteg gyerekek
Fiatalok segítenek a kórház gyermekosztályán
Új részleg a keszthelyi kórházban
Megmenekült a keszthelyi városi kórház