Rehabilitációs fejlesztés kezdődik a keszthelyi kórházban

2013. március 20. (szerda)

Csaknem negyedmilliárd forint értékű, a rehabilitációs területet érintő fejlesztés kezdődik a keszthelyi kórházban, a nyugat-dunántúli egészségügyi intézményekkel közös projekt keretében.

A helyszínbejárással együtt tartott szerdai sajtótájékoztatón Kvarda Attila főigazgató elmondta: a 242,5 millió forintos beruházás révén felújítják az intézmény legrégebbi épületét, amelyben ötven ágynak biztosítanak helyet. A Zalában is hiányterületnek számító neuromuszkuloszkeletális, vagyis a balesetekből, agyérkatasztrófákból eredő végtagelvesztések és bénulások miatti rehabilitációs terület fejlesztésére szánt összegből 178 millió forintot a belső építészeti munkákra, 39 milliót pedig műszerek, gépek és eszközök beszerzésére költenek. A háromszintes épület földszintjén továbbra is a szakrendelések lesznek, az emeleteken a rehabilitációs osztály terápiás-fejlesztő helyiségeit, a terasszal ellátott tornatermet, szertárt, valamint a speciális bútorok és eszközök megismerésére szolgáló ergoterápiás helyiséget helyezik el többek között.
A főigazgató az MTI kérdésére elmondta: a keszthelyi kórház részben Veszprém és Somogy megyei települések lakóit is ellátja, összesen 78 ezer embert, de a haematológiai területen Zala megye egészére is, csaknem 300 ezer lakosra terjed ki az ellátási területe. Elmondta azt is, hogy a rehabilitációs terület fejlesztése nem jár ágyszámnövekedéssel, de a hosszú előjegyzési lista miatt kezdeményezni fogják a kapacitás bővítését.

Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda vezérigazgatója kifejtette: jövő februárban zárul a pályázat megvalósítása a nyugat-dunántúli régió egészségügyi intézményeiben. Az együttesen egymillió ember ellátását szolgáló rehabilitációs fejlesztések 15 helyszínen 12 intézményben valósulnak meg összesen 1,9 milliárd forintos beruházással.

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón felidézte, hogy az előző kormányzati ciklusban az ágyszámok és a finanszírozás csökkentése miatt nehéz helyzetbe került a keszthelyi kórház, de a fejlesztései hosszú távon is biztosítják a jó szakmai működését. Reményét fejezte ki, hogy a mostani beruházás után a technikai beszerzések biztosítására is nyílnak újabb pályázati források.

Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester mindezt azzal egészítette ki, hogy bár tavaly nyár óta a város már nem fenntartója a kórháznak, a kapcsolat az intézmény és az önkormányzat között kiváló, elvégre a kórház Keszthely és a térség egészségügyét szolgálja továbbra is.

(forrás: MTI)

(fotó: Szeiler Gábor)