Rekordévre számítanak az idegenforgalomban

2023. augusztus 16. (szerda)

A nyár elejétől július közepéig csaknem 2,7 millió vendéget, és több mint 6,7 millió vendégéjszakát regisztráltak a magyarországi szálláshelyeken. A vendégek száma három százalékkal nőtt, és a vendégéjszakáké is a tavalyi főszezon felénél mért érték felett alakult. A külföldiek eddig már 16 százalékkal több éjszakát töltöttek, és 28 százalékkal többet költöttek nálunk, mint tavaly ilyenkor. Keszthelyen és környékén is jól alakul a nyár, és egyre több a kerékpáros turista is.

Elkezdtek visszatérni a külföldi vendégek, de a belföldi turisták is szép számban látogatnak el a Balatonhoz, Keszthelyre és térségébe is. Ezen a gyenesdiási szálláshelyen vonzerő a kültéri medence, a beltéri jakuzzi, és a szolgáltatások magas színvonala. A vendégházban a szezon előbb kezdődött, mint az elmúlt években. A tulajdonosok azt tapasztalják, hogy évről évre változnak a vendégek szokásai, nemcsak fürdeni jönnek a Balatonhoz ma már, hanem mindenki kíváncsi a programokra, látnivalókra is.

“A korábbiakhoz képest elég nagy változás, hogy a külföldi vendégeink száma jelentősen megnövekedett. Pontos statisztikát még nem tudok mondani, de 30-40 százalékra tesszük a növekedést. Az a jellemző, hogy a külföldi vendégeink kicsivel több időt töltenek itt, mint a magyarok, és a világ minden részéről érkeznek. A múlt héten izraeli fiatalok voltak nálunk, de nagyon sok a cseh, lengyel, szlovén, szlovák vendégünk is természetesen, a hagyományosan Németországból érkező vendégek mellett.“ – nyilatkozta Halász Gabriella magánszálláshely tulajdonos.

A Balatonnál a szolgáltatások is változtak, a gasztronómia sokat fejlődött, a kerékpár-úthálózat is bővült. Trendivé vált a belföldi turizmus, sokakat vonzanak a magyar tájak, illetve a szabadtéri fesztiválok is. Sok vállalkozás épít a kerékpáros turizmusra, pihenőhelyekkel, büfékkel, és a kempingekbe is szívesen várják a bicikliseket. Ez a fiatal pár életében először egyhetes kerékpártúrára indult a Balaton körül, ők a hétköznapokon is szívesen ülnek nyeregbe.

„Nekem kifejezetten egy nagy szerelem, úgyhogy én minden évben visszajárok ide, nagyon-nagyon szeretek ide járni, és nagyon-nagyon szerettem volna megtapasztalni, megnézni a többi részét is. Siófokon nyaraltam a legtöbbet, de, hogy itt a Balaton környékén is azért mennyi mindent meg lehet nézni. El lehet menni Badacsonyba, Szigligetre, akár itt Keszthelyen a kastélyba, Hévízre, rengeteg dolog van, amit meg lehet nézni. Pont azt beszéltük a kedvesemmel egyébként, hogy gyakorlatilag minden évbe vissza lehetne jönni és mindig más arcát mutatná a Balaton.’’  – mondta Nagy Kristóf.

Augusztus végéig további 3,6 millió vendégéjszaka foglalás látszik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban, ebből 2,7 millió vidéki szálláshelyről van szó. A szakemberek rekordévre számítanak az idegenforgalmi bevételek tekintetében.

https://tvkeszthely.hu/hirek/10639-rekordevre-szamitanak-az-idegenforgalomban

Képek