Rekordkísérletben vettek részt a közgázosok

2019. december 18. (szerda)

Így zajlott a főpróba a rekordkísérlet előtt a Georgikon Kar tornatermében. Összesen 118 tanuló készült a rekordkísérletre a keszthelyiek közül. A kiírás szerint a Kossuth Rádióban adták le a jelet 11 óra után, amikor az ország 70 különböző iskolája egyszerre kezdte el performanszát, mely a periódusos rendszerhez kapcsolódott.

A Közgázosok egy népszerű vígjátéksorozat zenéjét választották ki, mely a kémikusok egy kísérletével kezdődött, majd a periódusos rendszer elemei perdültek táncra. A közel 2 perces előadás felülről lett igazán látványos, amikor is kirajzolódtak a végén az elemek. A koreográfiát az iskolában is többször próbálták el.

„A szünetekben próbáltunk 10 percenként. Utána meg az iskolaudvaron felfestettük, hogy hogy állunk fel.” – mondta el Fenusz Szonja.

A gyerekek szívesen vettek részt a rekordkísérleten, jól érezték magukat a bemutató alatt. Többek között a jutalom miatt is.

„Itt elpróbáltuk először előtte négyszer, aztán tetszett, mert kaptunk érte matek ötöst, úgyhogy könnyű volt. Jó volt, buli volt.” – osztotta meg Lengyel Tamás Örs.

A rekordkísérletet az Egri Eszterházy Károly Egyetem és a Magyar Kémikusok Egyesülete Kémiatanári Szakosztálya hirdette meg a periódusos rendszer feltalálásának 150. évforduló alkalmából. A nagy Periódusos Rendszer Permormansszal nem csak Magyar Rekordot szeretnének felállítani, hanem a Guinness Rekordok Könyvébe is be szeretnének kerülni.

„Az Interneten láttam a kiírást. A digitális pedagógusok csoportjában tették közre és úgy gondoltam, hogy ez a Közgáznak egy nagyon jó reklám lehetne, hogy lehessen látni, hogy az egész iskola meg tud mozdulni egy ügy érdekében. És szerencsére a vezetés is partner volt ebben. A baseball sapkákat is iskolai pénzből rendeltük és a kollégáim is maximálisan segítettek a próbában is.” – ismertette Varga-Vertkovci Cecília.

A résztvevőknek az előadásról egy kisfilmet kellett elküldeniük a szervezőknek, melyen fel van tűntetve a rögzítés időpontja is. A különböző performanszokra szavazni lehet majd január 13-án, a végleges eredmény január 15-én derül ki.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6675-rekordkiserletben-vettek-reszt-a-kozgazosok?fbclid=IwAR0Fj7h6ec5-MTgR10Ei7fZC94UBqaGImuYynsUjIVzJcWvrwdph4l1RW1g