Rekordszámban kéktúráznak a magyarok

2023. január 17. (kedd)

Még soha nem kéktúráztak annyian, mint a legújabb adatok szerint. A hírt a Magyar Természetjáró Szövetség osztotta meg. Tavaly összesen 1320 kiránduló kaphatta meg a túrán való részvételt igazoló, ikonikus tűzzománc jelvényeket.

Népszerű túrahelyszín Keszthely közelében a gyenesdiási Nagymező és azt azt körülölelő erdő. Hétvégén és szép időben sokan látogatnak ki ide és töltik az idejüket a szabadban. Pécsről érkezett Lóránt Laura egy társasággal. Ezt mondta: „Az egész családomnak fontos az, hogy a természetben legyünk, így megéljük ezt a szépséget. Egyébként egy ilyen El Camino út is akár még a jövőben szóba jöhet. Ezek fontos dolgok számunkra. Most is egy ilyen 12 kilométert tervezünk így… nagyjából. De aztán lehet több lesz, lehet kevesebb – úgyhogy ez most így a terv mára.”

A tavalyi statisztikák szerint az Országos Kéktúrát 823-an, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrát 366-an, míg az Alföldi Kéktúrát 131-en teljesítették. Mindhárom kéktúrát, azaz az Országos Kékkört 80-an tették meg. Nem mindenki vállalkozik nagyobb távra – sokaknak megfelel a kisebb túrázás is. „Kihasználtuk először azt a lehetőséget, hogy Magyarországnak vannak olyan területei, ahol remek tájékoztatással, jókat lehet kirándulni. Főleg, amikor ilyen idő van – bár a havas tájat is szívesen elviseltük volna. Nagyon szépen rendben vannak ezek a kirándulóhelyek, amelyeket mi láttunk. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy a jó levegőn, korának megfelelő túrát válasszon” – mondta Berzsenyi Ágnes, aki a férjével érkezett.

A statisztikákból az is kiderül: a kéktúra évről évre egyre népszerűbb. A kirándulóhelyek látogatottsága is azt mutatja, hogy egyre többen töltik idejüket a természetben. A Magyar Természetjáró Szövetség szerint egyfajta tudatosság áll a jelenség hátterében.

Németh Csaba, a Magyar Természetjáró Szövetség kéktúra nagykövete így véli: „Felértékelődött a természetben eltölthető szabadidőnek a jelentősége. Egyrészt azért, mert itt az elmúlt években volt egy pandémiás szituáció, amikor az emberek eléggé bezárt helyzetekbe kerültek. Másrészt pedig azért, mert a pendémián kívül is egyébként egyre feszítettebb, egyre stresszesebb a hétköznapi embereknek az élete. Elég csak a közlekedésre gondolni vagy akár a munkahelyi stresszekre is.”

Németh Csaba hozzátette: mivel egyre többen megtapasztalják, hogy a hétköznapi negatív hatásokat a természetben kiválóan lehet kompenzálni, ennek köszönhető, hogy az erdőlátogatók száma az elmúlt két-három évben szinte megduplázódott.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/9967-rekordszamban-kekturaznak-a-magyarok

Képek