Rekordszámú versenyző a Szép Magyar Beszédért szavalóversenyen

2022. november 28. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Idén is megrendezték a Szép Magyar Beszédért Szavalóversenyt. Az elmúlt 26 évben több mint 1300 diák vett részt a megmérettetéseken. Az alapítványi programnak ezúttal is a Fejér György Városi Könyvtár adott otthont. Idén rekordszámú, 78 keszthelyi és környékbeli diák jelentkezett a versenyre.

Hazai és határon túli írók, költők versei is elhangzottak a Szép Magyar Beszédért Szavalóversenyen. A zsűri örömmel tapasztalta, hogy egyre jobban szavalnak a fiatalok. Szabó-Kövi Kamilla, a Vajda János Gimnázium 10. osztályos tanulója tanára, és egyben édesanyja javaslatára választotta Kucka Péter- Golgota című versét.

„Én már nagyon régóta elkezdtem szavalni, és nagyon szeretem csinálni, és egy ideig kihagytam most ezt a szavalást, viszont most újra elkezdtem, mert mindenképp szeretnék fejlődni is, és hát és nagyon szeretek verset mondani, és úgy gondoltam most eljött az ideje, hogy újra elkezdjem.”

Az 1995-ben indult alapítványi program idei célja, hogy főként kortárs hazai és határon túli írók és költők műveit színvonalasan tolmácsolják a tanulók. Három csoportba osztva, összesen 78 diák állt ki a zsűri elé. Kezdetben csak a helyi, majd a Keszthely vonzáskörzetébe tartozó általános iskolák, majd a középiskolák is bekapcsolódtak a megmérettetésbe.

„Nyugodtan lehet mondani, hogy több évtizedes múltra, és rövidesen a 30. évfordulót is megfogjuk ünnepelni pár év múlva. Itt elsősorban az volt a feladata az alapítványnak, és az volt az alapítóknak az elgondolása, hogy a határainkon kívül élő magyar költőknek, íróknak a műveit mondják elsősorban a költőknek, és ez valóban rendkívül fontos volt, mert ugye jó pár esztendővel ezelőtt még viszonylag kevéssé ismerték a kiváló magyar költőket, azokat akik határainkon kívül éltek.” – ismertette Dr. Cséby Géza a zsűri elnöke.

A zsűri több nyertest is választott az általános iskolások közül, köztük Sághi Alina Borit, Bayer Lénárdot, Monduk Katicát, Neményi Hannát. A középiskolás korosztályból pedig Kurusta Sára bizonyult a legjobbnak.

Németh Veronika – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9807-rekordszamu-versenyzo-a-szep-magyar-beszedert-szavaloversenyen