Remények, szezon előtt a Balatonon

2013. május 1. (szerda)

A Balaton vízszintje, minősége egyaránt kiváló, a turizmus szereplői pedig felkészültek a vendégek fogadására. Remélik, sokan lesznek, s az időjárás is kegyeibe fogadja a nyarat.

Keszthelyen a hagyományokhoz hűen május elsején nyitották meg a turisztikai szezont, az ünnepséget a Balaton-parton tartották. Miután a Himnusz hangjaira felvonták a zászlókat, Pálinkás Róbert alpolgármester köszöntőjében azon reményének adott hangot, hogy az idei szezon jól sikerül, a vendégek felfedezik Keszthely szépségeit, újdonságait. Ennek érdekében mindenki sokat dolgozott, készült, az önkormányzat a fejlesztésekkel járult hozzá, hogy Keszthely az eddiginél is többet nyújtson a vendégek számára. Az elmúlt évek beruházásait felidézve elmondta, hogy tavaly átadták a Balaton-parti sétány első ütemét, majd felavatták a megújult Fő teret. Utóbbinak hamarosan befejeződik a második része, a tópart rekonstrukciójának folytatása pedig idén indul. Olyan elemek valósulnak meg, melyek vendégcsalogatók lesznek, s egyben meghosszabbítják az idegenforgalmi szezont is – tette hozzá. A Georgikon Majormúzeum élménygazdaságának elkészülte, a Balatoni Múzeum felújítása, s a Festetics kastély induló 1,8 milliárd forintos beruházása egytől-egyig olyan fejlesztés, mely növeli Keszthely vonzerejét. A busz- és vasútállomás felújítása, modernizálása, s a turisztikai egyesület kerékpáros beruházása pedig megkönnyíti a vendégek közlekedését.
– Bízom benne, hogy a következetes munka meghozza majd a gyümölcsét, a vendégek felfedezik a Balaton nyugati csücskét, benne Keszthelyt – fogalmazott az alpolgármester.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője a legjobbakat kívánta az idei szezonhoz. Beszédében ő is kitért a beruházásokra, mondván: megállás nincs, a tervek tovább készülnek Keszthelyre vonatkozóan. A módosított Balaton törvény újabb lehetőségeket ad majd ezekhez.

Dr. Horváth Viktória helyettes turisztikai államtitkár – egykori gyenesdiási lakosként – balatoni emlékeit idézte szezonnyitó beszédében. Kiemelte, hogy a tóparti vendéglátás nem hobbi, hanem kemény munka, a szezonban szabadnap és szinte megállás nélkül. Úgy fogalmazott, hogy a vendégeket minőségi szolgáltatásokkal, kiszolgálással és mosolyogva kell fogadni, s megtartani. Ugyanakkor meg kell hallgatni őket, a véleményüket, hiszen a munkában jól használható tapasztalatokat is lehet szerezni tőlük.
– Kívánom, hogy az idei szezonban még több vendéget fogadjon Keszthely, sok legyen a napsütéses nap, s a turisták hazatérve azt mondják: Keszthely a világ legjobb helye, élni is jó lenne ott! – mondta dr. Horváth Viktória.

Az ünnepséget követően a vendégek a Csobánc motorossal kihajóztak a tóra, s a hagyományok szerint megkoszorúzták a Balatont. E pillanattal hivatalosan is elkezdődött a szezon, mely a fürdőzés, hajózási lehetőség mellett számos kulturális élményt, fesztivált, előadást, koncertet kínál majd nyár végéig a városban.

(forrás, fotó: Sámel József, Zalai Hírlap)