Rendeződik a sörház sorsa

2018. október 13. (szombat)

Az elmúlt héten váratlanul beomlott a keszthelyi Reischl-féle sörház tetőszerkezete. A műemléki védelem alatt álló épület Deák Ferenc utca felőli részén történt az eset. A javításra pénzt szán az önkormányzat, a további felújításokra pedig hamarosan pályázati források állnak rendelkezésre.
Október ötödikén, pénteken omlott be az egykori sörfőzde tetőszerkezete. A szakemberek már vizsgálják, hogy milyen módon és mennyiért lehetne a keletkezett kárt helyreállítani.

Ruzsics Ferenc polgármester így tájékoztatta televíziónkat: a helyreállítás szerepe ideiglenes lenne, mivel – a tervek szerint – néhány hónapon belül megkezdődhet a műemlék teljes körű felújítása. „‘Helyi gazdaságfejlesztés’ címén 250 millió forintot nyertünk egy TOP-os pályázaton, és a tervek szerint itt helyi termékeknek az árusítása fog majd megtörténni, méghozzá olyan módon, hogy a helyben megtermelt zöldségekből és gyümölcsökből levet lehet itt majd facsartatni – ki, milyen receptúra alapján szeretné, és ezt megfelelő szállítóeszközbe, csomagolóeszközbe fogják tölteni és otthon el lehet fogyasztani, vagy baráti körben, bárhol” – tette hozzá.

Hamarosan látványsörfőzde, tankonyha, helyi termékek bemutatóhelye lesz majd a mostani romok helyén. Egykor pálinkafőző és sajtüzem is működött itt. A jobb sorsra érdemes épület felújítására két pályázatot is benyújtott az önkormányzat. Jelenleg a közbeszerzési eljárás előtt áll a folyamat. A múlt pénteki tetőomlás a pályázat előrehaladását nem akadályozza. Az épület Deák Ferenc utca felőli oldalán a gyalogosforgalmat a helyreállítás idejéig lezárták.

Az önkormányzat rendkívüli képviselő-testületi ülésen foglalkozott a kialakult helyzettel. Azt az előterjesztést fogadták el, ami szerint a veszélyelhárítás minél előbbi megkezdése érdekében pénzeszközt kell biztosítani. Ennek forrása a Gazdasági Ellátó Szervezet éves működése során megtakarított, maximum ötmillió forint összeg, amiből a munkálatokkal egy vállalkozást fognak megbízni.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9154/rendezodik-a-sorhaz-sorsa/?fbclid=IwAR2OHoRQPsQI4eibMezMg3FRk8V7SGeK1dpb5OhgDY5X3ZSYgjtDbQBN7lo