Rendhagyó módon, de ünnepi díszben készül Keszthely a karácsonyra

2020. november 27. (péntek)

Rendhagyó módon tartja idén az adventet Keszthely – hangzott el pénteken sajtótájékoztató keretében. A járványügyi szabályok miatt nem szabad sehol sem gyülekezni, így nem valósulhat meg az adventi vásár és a közös gyertyagyújtás sem. Az ünnepi hangulatról azonban gondoskodik a város, már látható a karácsonyfa, az óvodák és általános iskolák kiskarácsonyfái és a megújult betlehem is a Fő téren.

Ezek a felvételek tavaly, advent első hétvégéjén készültek. Rengetegen látogattak ki a Fő téren található vásárra, a koncertekre és együtt csodálták meg a város fényeit is. Idén is hasonló programot szerettek volna megvalósítani Keszthelyen, ez azonban nem jöhet létre.

Nagy Bálint arról tájékoztatott, hogy a járványhelyzet, a kijárási és gyülekezési tilalom miatt a közösségi programokat sajnos nem lehet megvalósítani. A polgármester úgy fogalmazott, a vírus egyik legnagyobb hátránya az egészségügyi kockázat mellett, hogy az egyik legfontosabb területen, a közösségekben okoz komoly károkat. Bár véleménye szerint, örvendetes lenne, ha a keszthelyiek együtt tudnának ünnepelni, a járványügyi szabályokat figyelembe kell venni. Azt azonban fontosnak tartották, hogy ünnepi hangulatba öltöztessék a várost.

„A tavalyi kifejezetten sikeres adventi időszak után nagyon sajnálatos, hogy nem tudjuk hasonló módon megszervezni az idei évben is ezt, hiszen figyelembe kell vennünk az ide vonatkozó előírásokat is. Természetesen az emberek megóvása az elsődleges és a legfontosabb. Mindemellett igyekszünk azonban egy olyan adventi hangulatot és készülődést mégis elősegíteni, illetve egy olyan ünnepi díszbe öltöztetni a várost, ami azt gondolom, hogy méltó Keszthelyhez, illetve méltó az adventhez és a karácsonyhoz.”

Ehhez kapcsolódva a polgármesteri keretből megújult a keszthelyi betlehem. Mint elhangzott, az idei év gazdasági nehézségei nem tették lehetővé, hogy az eredeti tervek szerint bővüljön a betlehemi szoborcsoport, ezt az elkövetkezendő években valósítják meg. Jelenleg a Szent Család tekinthető meg 150 cm magas szobrok formájában. Emellett felállították a város karácsonyfáját is már. A 12 méter magas fenyőt a GESZ munkatársai 3000 izzóval és 250 dísszel öltöztették ünnepi hangulatba. Az adventi időszakbanebben az évben is látható az óvodás és általános iskolás gyerekek által feldíszített 13 kis karácsonyfaa Fő téren.Idén is kihelyezték a szelfipontot, melynek hátterében a város karácsonyfája is megjelenik. A várakozás időszakának elengedhetetlen momentuma a közös adventi gyertyagyújtás. Ezt sem lehet közösségi eseményként megrendezni, azonbannem kell a lakosságnak lemaradnia az adventi gondolatokról.

„Azokat a keszthelyi polgárokat is, akik viszont szívesen részt vennének ezeken a rendezvényeken, őket is szeretnénk bevonni azzal a lehetőséggel, amit a Keszthelyi Televíziónak köszönhetünk. A Keszthelyi Televízió minden héten fogja közvetíteni délutánonként 17 órakor a gyertyagyújtást élőben is és a Facebook oldalán is. Minden héten a keszthelyi egyházi vezető képviselők Polgármester Úrral fognak egy-egy gyertyát meggyújtani.” – osztotta meg Csótár András az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke.

Az első gyertyagyújtás során Tál Zoltán atya, a Magyarok Nagyasszonya Plébánia plébánosa osztja meg adventi gondolatait. Bár tavaly az ünnepi fények is az első gyertya meggyújtásával gyulladtak fel, ebben az évben már korábban felkapcsolják a Fő téren és a sétálóutcán található díszkivilágítást.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7626-rendhagyo-modon-de-unnepi-diszben-keszul-keszthely-a-karacsonyra