A Helikon Hotel adott otthont a VSZK nyílt napjának. A szálloda több részén zajlott az esemény, ahol megismerkedhettek az érdeklődők az iskola képzéseivel, valamint a MATE Georgikon Campus Turizmus-Vendéglátás Tanszék, a vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara is adott információt. A szálláshelynek és a 13 Séf Egyesületnek köszönhetően szakmai bemutatókat is láthattak a résztvevők.
A felszolgálás nehézségeivel is megismerkedhettek az érdeklődők. A tömeget kerülve kellett az egy kézen tartott tálcával menni egy kört. Megnézhették és megillatolhatták a fűszereket, de képes puzzle-s feladat is szerepelt a palettán, valamint a kirakott betűkből értelmes élelmiszerneveket is ki kellett rakni. Többen érkeztek, akiket kifejezetten érdekel a vendéglátás.
„A Sármelléki Általános Iskolából jöttem, mert érdekel a cukrászati rész, annak szeretném menni. Meg a másik, amit megjelölök az a pincér.” – mondta el Illés Anna Rozália.
A VSZK-ban is széles képzési palettával várják a leendő tanulókat. A legnépszerűbb a turizmus-vendéglátás, de más ágazatba is lehet jelentkezni.
„Kettő olyan ágazatunk van, amiben még folynak a képzések. Egyik a kereskedelem ágazat, a másik a sportágazat, az említett fitness-wellness instruktor képzés.” – ismertette Járfás Andrea a VSZK igazgatója.
A térség egyik legmeghatározóbb ágazata a turizmus-vendéglátás, hiszen számos szálloda és vendéglátóhely található a környéken. Ezért is fontos, hogy itt lehet elsajátítani az alapokat.
„A turizmusban itt Keszthely térségében egyre nagyobb a fejlődés. Ugye ezek a gyönyörű szállodák helyt adnak, ezeknek a rendezvényeknek. De nem csak helyt adnak, hanem a Keszthelyi VSZK-ban élő fiatalokat kivétel nélkül várják munkahelyként is.” – osztotta meg Szabó Károly a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja.
A Helikon Hotel adott otthont a rendezvénynek. A szálláshely biztosított lehetőséget arra, hogy szakemberek által ismerkedhessenek meg a fiatalok a szakmákkal. A felszolgálóknál szalvétahajtogatást is gyakorolhattak. A séfek látványfőzést mutattak be, miközben az elkészítési módokról hallhattak.
„A mai világban erre a vendéglátásra azért lenne szükség, mert értjük a social media-t, de régen ez volt a social media. És ebben részt venni és dolgozni nagyon jó dolog. Teljesen mindegy, hogy enni adunk az embereknek, kiszolgáljuk őket, masszírozzuk őket, hogy jobb legyen a testi-lelki világuk.” – fogalmazott Csere András szállodaigazgató.
A hotel folyamatosan biztosít szakmai gyakorlati lehetőséget a diákoknak, jelenleg is többen dolgoznak itt.
Lendvai Bianka – Keszthelyi TV