Restaurálták a Balatoni Múzeum Halápy-gyűjteményét

2019. május 20. (hétfő)

Az intézmény a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően javíttatta ki és újíttatta fel a 24 darabot számláló kollekciót. Idén harminc éve, hogy megnyílt a múzeumban a Balaton festőjének emlékszobája és kiállítása, a múzeum az évforduló alkalmából a helyiséget is felújította.
Halápy János sokszínű munkásságának különböző műfajú alkotásai láthatóak a Balatoni Múzeumban. A Párizsban készült festmények mellett a Balaton sokszínűségét szemléltető tájképek, illetve portrék, csendéletek is a látogatók szeme elé tárulnak. A piktorról elnevezett teremben harminc évvel ezelőtt nyílt meg az állandó kiállítás, melynek anyagát Halápy özvegye válogatta és ajándékozott a múzeumnak.

Havasi Bálint múzeumigazgató: „Úgy éreztük, hogy elérkezett az ideje annak, hogy javítsunk a kiállítás technikai feltételein. Több látogatói visszajelzés is érkezett, amelyben javasolták, hogy főleg a világítástechnikát modernizáljuk és ezért a tavalyi év végén, ennek az évnek az elején sikerült a világítástechnikát, illetve a teremnek az egyes részeit modernizálnunk. Így megújult technikai feltételekkel tudjuk bemutatni az alkotásokat.”

A tér mellett maguk az alkotások is megújultak. Mind a 24 piktúrát restaurálták. Az elmúlt három évtizedben jelentős mennyiségű por, szennyeződés került a festményekre, a kereteket pedig mechanikai sérülések érték. A Balatoni Múzeum munkatársai ezért 2018-ban pályázatott nyújtottak be a Nemzeti Kulturális Alaphoz. Az elnyert támogatásnak köszönhetően tavaly decemberében három fiatal, tehetséges restaurátor elvégezte a munkát.

„Ők eltávolították a szennyeződéseket, megtisztították a képeket, így előkerültek a régi, az eredeti színek, színtónusok, újból élvezhetjük azokat a színharmóniákat, amiket Halápy János álmodott a vászonra. Megtisztították, kijavították a kereteket is természetesen. Valamennyi kép tükröződésmentes üveget kapott, így a jövőben védjük őket a szennyeződésektől, viszont ez nem ront az élvezeti értékükön” – mondta televíziónknak a múzeum művészettörténésze, Major Katalin.

A Balatoni Múzeum a harminc éves évforduló alkalmából digitalizálni fogja a Halápy gyűjteményt. Így az év második felétől a virtuális térben is láthatja a közönség az ezerarcú Balaton ihletett festőjének gyűjteményét.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6041-restauraltak-a-balatoni-muzeum-halapygyujtemenyet-?fbclid=IwAR2rYPl7acpLDRtlrNr-aaioHXz8capAujVKoK8VQVlmvwi2xarGABVf1vM