Részlegesen feloldották a látogatási tilalmat az Idősek Otthonában

2020. június 10. (szerda)

Az Egyesített Szociális Intézménybe szigorú szabályok mellett léphetnek be a hozzátartozók. Az intézmény tájékoztatása szerint eddig nem volt koronavírusos fertőzés a házban, a vezetés szándéka, hogy továbbra se legyen ilyen Keszthelyen.

Édesanyjához érkezett látogatóba Andor Béláné. A koronavírus miatt az elmúlt három hónapban nem lehetett látogatót fogadni az Idősek Otthonában. A hölgy azt mondja, március 8-a óta hétfőn látta elsőször édesanyját.

„Ha a tegnapi nap lettek volna itt – én még most is meg vagyok hatva – nem tudtam megszólalni, csak a sírás kerülgetett, egy gombóc volt a torkomban. Most nagyon jó, felszabadultunk” – nyilatkozta Andor Béláné.

Június 8-al enyhítettek a járványügyi helyzet miatt hozott korlátozásokon az Egyesített Szociális Intézményben. Ennek lehetőségét az egészségügyi miniszter és az országos tisztifőorvos engedélyezte a hónap elején küldött levelükben. Hétfőtől már látogathatták a lakókat a hozzátartozók, szigorú szabályok mellett.

Királyné Domaházi Csilla, intézményvezető: „Nem teljes körűen nyithatjuk meg az intézményt. Mi is különböző szabályokat hoztunk, amelyek – hangsúlyoznom kell – az itt lévő, az itt élő idősek védelmében hoztunk. Lehet, hogy túl szigorúnak tűnünk most, de még egyszer hangsúlyoznunk kell, hogy eddig sem volt az intézményben koronavírusos fertőzés és ez után sem szeretnénk, hogy ha ez megjelenne.”

Az Idősek Otthonába kizárólag a főbejáraton lehet belépni lábfertőtlenítő használata után. Maszkot és kesztyűt kell hordani az érkezőnek, illetve nyilatkozni kell arról, hogy az illető nem koronavírusos és a környezetében sincs ilyen. Készételt tilos bevinni, csak csomagolt élelmiszert lehet, melyet az ESZI munkatársai fertőtlenítenek. A lakóhoz egy időben, egy vendég érkezhet 10.30 és 11.30, vagy 13.30 és 15.30 között, a hét minden napján. A látogatási idő maximum 20 perc. 14 éven aluli gyermek nem léphet be az intézménybe. A szobák mellett lehetőség van az intézmény udvarán is eltölteni a látogatási időt.

Vörös Éva március 6-án találkozott utoljára édesanyjával: „Megmondom őszintén, hogy hatalmas hála és köszönet azoknak az embereknek, akik itt dolgoznak, mert lehetővé tették, hogy minden nap tudtunk beszélni, illetve a messengeren át láthattuk is anyukámat, ez egy óriási megnyugvás, illetve tudtuk, hogy rendbe vannak, gondoskodnak róluk, vásárolnak nekik, plusz pénzt adtunk.”

Az ESZI vezetése arról tájékoztatta televíziónkat, hogy az enyhítések kizárólag a látogatásokra vonatkoznak, az idősek továbbra sem hagyhatják el az épületet. Az Idősek Otthonában folyamatosan készülnek a további nyitásokra, amint erre a rendelkezések is lehetőséget biztosítanak.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7148-reszlegesen-feloldottak-a-latogatasi-tilalmat-az-idosek-otthonaban