Retro véradásra várják az önkénteseket

2021. augusztus 3. (kedd)

Nyáron is fontos vért adni, hiszen a szabadság alatt is történhetnek komoly balesetek. Ennek érdekében szervezi meg a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezete a retro véradást minden augusztusban. Ezen az alkalmon sörrel, szendviccsel és ajándékkal kedveskednek az önkénteseknek a Keszthelyi Kórház Vérellátó Központjában.

A nyári meleg és a szabadságolások ellenére is folyamatosan érkeztek az önkéntesek a Keszthelyi Kórház vérellátójába. A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete a hagyományoknak megfelelően az idén is megszervezte a retro véradást augusztus első napjaiban. A Vöröskereszt heti rendszerességgel várja a donorokat, a tapasztalatok szerint azonban nyáron nagyobb szükség van a kampányokra. A rendszeres véradók számára azonban nem kérdés, hogy részt vesznek ezeken az alkalmakon.

„Egy semmiség ahhoz képest, amennyit tudunk vele segíteni szerintem. Nem tart fél óráig és meg tudunk menteni pár életet.” – mondta egy véradó, Sisvándy-Kiss László.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta szervez véradásokat. A keszthelyi területi szervezet éves előírása 3000 egység, ezt rendszeresen túlteljesítik. Köszönhető ez azoknak, akik szervezik az akciókat és a rendszeres és lelkes véradóknak is, akik minden alkalommal megjelennek, amikor tehetik. A Vöröskereszt rendszeresen látogat középiskolákba, egyetemekre is, erre azonban az elmúl másfél évben a járvány miatt nem volt lehetőség. Vért adni azonban nyáron is nagyon fontos.

„Értik és érzik a véradóink, hogy szükség van a vérre, nyáron is szükség van a vérre. Kiemelném a területünkön, hogy sok család van, aki anya, apa véradó, és a gyerekek, amikor betöltik a 18. életévet, természetes, hogy ők is jönnek és adnak vért. Sokan vannak olyanok, akik óvodás koruk óta jönnek anyuval, apuval a véradásra és természetes nekik, hogy nem félnek a fehér köpenytől és itt a laborban úgy mozognak, mintha otthon lennének.” – tájékoztatott Kapcsándy Mária, a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezetének elnöke.

A retro véradás alkalmából sörrel, szendviccsel és apró ajándékkal kedveskedett a véradóknak a Magyar Vöröskereszt Keszthelyi Területi Szervezete. A csomagot a váradást követően vehették át az önkéntesek. A retro véradás kedden is folytatódik, délután 3 és 6 óra között várják az önkénteseket a Keszthelyi Kórház Vérellátó Központjába. Hiszen, aki vért ad, az megment három életet.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8274-retro-veradasra-varjak-az-onkenteseket