Rétvári Bence: kötelezettségszegésben áll az EU hazánkkal szemben

2023. november 12. (vasárnap)

A migrációs helyzetről, a brüsszeli döntésekről és a nemzeti konzultációról is szólt Rétvári Bence a Polgári Esten Vonyarcvashegyen. A miniszterhelyettes elmondta, fontos az aktuális helyzetről beszélni, ezek az alkalmak pedig kiválóak arra, hogy a felmerülő kérdésekre azonnal lehessen reagálni. A fórumon Kacsoh Dániel, a Mandiner.hu főszerkesztő-helyettese kérdezte a politikust.

Az aktuálpolitikával kapcsolatos kérdések záporoztak a Polgári Esten. Rétvári Bence ismertette azokat a háttérinformációkat is, hogy mit tapasztaltak a brüsszeli döntéshozók irányából. A miniszterhelyettes elmondta, a mindennapjainkat meghatározza a háború és a szankciós politika, melyekkel  sokkal nehezebb helyzetbe került Európa, mint amilyen a járvány előtt volt. Ennek ellenére nálunk, bár hazánk csak magára számíthat, az infláció egy számjegyűre csökkent.

A fórumot megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta azt is, hogy a brüsszeli szankciókkal kapcsolatban több mindennel nem értettek egyet, most látszik, hogy igazuk volt a magyaroknak. Kiemelte azt is, hogy az Európai Unió kötelezettségszegésben van Magyarországgal szemben.

„Hiszen mi a befizetési kötelezettségeket teljesítettük az európai közösbe, a döntési mechanizmusnak részei vagyunk. mindent, amit Magyarországnak meg kellett tenni az unió felé, azt megtette törvényszerűen. Az unió viszont a saját szabályait is megszegte, több esetben is láthatjuk. Megszegi, amikor nem folyósítja a Magyarországnak járó forrásokat. Hiszen nyilván megmosolyogtatóak azok az érvek, amiket az unió felsorol, hogy miért nem folyósítja azt a forrást, amiből már réges-régen Magyarországon pedagógus béremelést kellett volna, hogy legyen, utakat kellett volna építeni, kórházakat kellett volna korszerűsíteni.”

A Polgári Estet azért hívták életre a szervezők, mert szükségesnek tartják, hogy első kézből, hiteles információ jusson el az érdeklődőkhöz.

„Az alapötlet az lenne, hogy hiteles embertől hiteles információkat halljunk, ami segíthet bennünket abban, hogy az elkövetkezendő időszakban nyilván egy kicsit fel fog forrósodni a politikai élet legyenek a tarsolyunkban olyan stabil, megbízható információk, amivel gyakorlatilag érvelni tudunk a választási kampány ideje alatt.” – fogalmazott Sáringer-Kenyeres Tamás a KDNP keszthelyi elnöke.

Nagy Bálint államtitkár, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, fontos, hogy ne fals információkat kapjanak az emberek. Önkormányzati és európai uniós választások is lesznek, ezért még jobban felértékelődik a hiteles kommunikáció szerepe.

„Éppen ezért nagyon fontosnak tartom azt, hogy itt helyben is, akár Keszthelyen, akár itt Vonyarcvashegyen, de az egész választókerületben is rendre legyenek olyan fórumok, olyan lehetőségek, ahol felsővezetői szintről tudnak az érdeklődők hiteles tájékoztatást kapni adott témákban.”

A fórumon elmondták, a következő időszakban szeretnének hasonló találkozókat szervezni. Ezekre minden esetben próbálnak olyan közéleti személyeket meghívni, akik hitelesen tudják bemutatni az aktuális helyzetet, reagálnak a felmerülő kérdésekre.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek