Rézfúvós diákok találkozója Keszthelyen

2023. március 30. (csütörtök)

Rézfúvós hangszeren játszó diákok mutatták be tudásukat Keszthelyen. A Keszthelyi Festetics György Zeneiskola által 11. alkalommal megrendezett találkozóra Zala vármegyéből mintegy ötven fiatal érkezett. Az esemény lehetőséget adott arra, hogy megmutassák tehetségüket és együtt játszhassanak.

Az eseményre a vármegye több iskolájából érkeztek zenét tanuló diákok. Közös céljuk az volt, hogy megmutassák a rézfúvós hangszerek sokszínűségét és a műfaj szépségét. Czett Roland tanuló ezt mondta: „Zalaegerszegre járok be zeneiskolába. Én hivatalosan második osztályosan kezdtem el trombitálni, de én már előtte is, elsősen is trombitáltam, csak akkor még így október körül.”

A diákok teljesítményét Rosta Sándor trombitaművész, valamint Balázs Attila karnagy, zeneszerző értékelte. Az iskolások Zalaegerszegről, Nagykanizsáról, Zalakarosról, Letenyéről érkeztek Keszthelyre, ahol a helyi zeneiskola diákjaival együtt mérték össze zenei tudásukat. Balázs Attila a zsűrizés során úgy látta: a gyerekek arcán tükröződött az öröm, hogy itt lehetnek. „Más városokból, más iskolákból, társintézményekből tudnak találkozni a kortársaikkal. Így rögtön be tudják magukat helyezni, hogy hol is tartanak éppen azon az úton, amit választottak, hogy végigmennek rajta. Érzékelik azt, hogy hogy tudnak reagálni egymásra, és fantasztikus kis produkciókat hallhatunk” – nyilatkozta.

A program során minden résztvevő egy rövid műsort adott elő, melyen bemutathatták készségeiket és tehetségüket. Az előadások nagyon sokszínűek voltak, számos stílusban játszottak. A délelőtti bemutatót követően nyílt koncertet tartottak a Festetics György Zeneiskolában.

Babos Lajos, a Festetics György Zeneiskola igazgatója így látja: „Egyrészt szeretnénk zeneszerető, zenekedvelő, felnövekvő generációt nevelni, akik a hangszerük megszólaltatásában örömet lelnek. Ők lesznek a jövő koncertlátogatói. A másik pedig, nagyon fontos feladatunk a tehetséggondozás, és ezek a találkozók remek alkalmat nyújtanak ahhoz, hogy találkozzunk tehetséges gyerekekkel, és a kollégák pedig eszmét cseréljenek egymással szakmai kérdésekben. Illetve a gyerekek is meghallgathatják egymást, és ezáltal ez inspiráló lehet számukra.”

A találkozó lehetőséget adott a rézfúvósoknak arra is, hogy találkozzanak más, zenét tanuló kortársaikkal és tanuljanak egymástól.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/10204-rezfuvos-diakok-talalkozoja-keszthelyen

Képek