Rezisztens és különleges paprikafajtákat is nemesítenek a Georgikonon

2018. szeptember 17. (hétfő)

A rezisztens paprikafajták előállításán dolgoznak a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének szakemberei. A fajták főként szelekciós nemesítési eljárással jönnek létre, így akár 8-10 év is szükséges ahhoz, hogy a növény vetőmagja a piacra kerüljön. Különlegességekkel is kísérleteznek Keszthelyen, így például édes chillit is termesztenek.
Hamarosan kezdődik a paprikák betakarítása a Georgikon Kar Kertészeti Tanszékén. Az intézményben 70 éve foglalkoznak paprikanemesítéssel, ez idő alatt 12 államilag elismert fajta került piacra. A ’60-as évek nagy paprikapusztulása óta a rezisztencia nemesítésre terelődött a hangsúly, amelyben a vírusbetegségek leküzdése játssza a fő szerepet.

„Olyan paprikákat, olyan paprika fajtákat próbálunk előállítani, amelyek különböző betegségeknek ellenállóak. Ez több okból is fontos. Egyre inkább igényeljük azt, hogy bio jellegű zöldségeket tudjunk fogyasztani. Ez annyit jelent, hogy ha a paprika fajta, amit a termelő kis hobbikertészetben termel, ez, ha betegség ellenálló, nem kell növényvédő szert használni, nem kell annyi növényvédő szert használni, tehát gyerekeknek nyugodtabban oda merjük adni.” – tájékoztatott Dr. ifj. Kovács János, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Kertészeti Tanszékének docense.

A Kertészeti Tanszék államilag elismert fajtái közül jelenleg öt található meg kereskedelmi forgalomban. A paprikapiac telítettsége miatt a keszthelyi szakemberek igyekeznek olyan fajtákat létrehozni, amelyek valamiféle különlegességet mutatnak a megszokottakhoz képest. Ilyen például az egyik legújabb kísérlet, az édes chilli.

„Alapvetően az, hogy a chilli paprika csípős, ez mindenkinek természetes, és tulajdonképpen ez rendben is van. De a chilli paprika, amellett, hogy a kapszaicintől csípős – bár ez bizonyára mindenki előtt ismert – nagyon gazdag íz és zamatanyagokban is. Tehát azért gondoltuk azt, hogy érdemes lenne olyan chilli paprikát is előállítani, amiből a kapszaicin kimarad, de az íz és zamatanyagok viszont ott vannak.” – tette hozzá a szakember.

A kutatás részét képezik a fertőzött paprikák is.. A szakemberek ezeket a növényeket elkülönítik a többitől, és azt figyelik, hogy melyik az, amelyik kevésbé vagy egyáltalán nem reagál a fertőzésre.

„Szándékosan fertőzzük meg a paprika növényeket ezzel a bizonyos uborka mozaik vírussal, és azokat a növény egyedeket próbáljuk megtalálni, amik a vírusra legkevésbé reagálnak, vagy amik esetleg – ha szerencsés helyzet van – egyáltalán nem is jelennek meg ezek a vírus tünetek.” – tájékoztatott az egyetem docense.

Fontos ezeknek a rezisztens fajtáknak az előállítása, a szakemberek szerint ugyanis a paprika nagyon érzékeny növény, és egy vírusfertőzés esetén akár az egész termés is teljesen tönkre mehet.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9085/rezisztens-es-kulonleges-paprikafajtakat-is-nemesitenek-a-georgikonon/