Római leletek után kutattak a Balatoni Múzeum önkéntes fémkeresői

2021. március 4. (csütörtök)

Idén első alkalommal mehettek terepre a Balatoni Múzeum önkéntes fémkeresői. A közösségi munka során egy fenékpusztai szántásra kaptak engedélyt, ahol római kori leleteket kerestek. A múzeum önkéntes programja nagyon népszerű, folyamatosan érkeznek az érdeklődők hozzájuk. A talált kincsek a Balatoni Múzeumhoz kerülnek majd.

Egész délelőtt dolgozott az önkéntesek kis csoportja a fenékpusztai területen. A Balatoni Múzeum munkatársai erre a helyszínre kaptak engedélyt, hogy korabeli leletanyagokat kutassanak fel a fémkeresők segítségével. Az eszközök körülbelül 30 centiméter mélyen érzékelik a különböző fémtárgyakat. Jelzés esetében óvatosan ásnak azon a helyen, hogy megvizsgálják a talált tárgyat. A program régóta sikeres és népszerű a civilek körében is, akiknek a Balatoni Múzeum régésze segít.

„2021-ben is szeretnénk folytatni a közösségi régészeti programot. Ennek keretében ez az első alkalom most idén, hogy terepre jöttünk. Beszereztük az összes engedélyt a területhez és akkor végre kijöhettünk az önkéntes fémkeresőseinkkel, illetve az új jelentkezőkkel tulajdonképpen egy terepi gyakorlatra pontosítani az ismereteinket itt erről a területről.” – ismertette Klinger László a Balatoni Múzeum régésze.

A folyamat során végigpásztázták a szántóföldet, ahol több érdekességet is felleltek. Bronzfüggőt, római kori pénzérméket és egy bronzkarika-töredéket is találtak az önkéntesek. Többen közülük gyakorlott fémkeresők, több éve tagjai az önkéntes csoportnak. A műszer hangjából már könnyen kiszűrik, hogy valóban leletanyagot találtak-e. Kovács Adrián három éve csatlakozott a közösségi régészeti programhoz, ez alatt az idő alatt egyedülálló leleteket is talált.

„Az egyik az egy fibula, ez azt hiszem ilyen közép La Téne-időre tehető. Ez egy unikális Magyarországon, kelta fibula és hivatalosan azt hiszem ez az egyetlen, amit itt találtak. Egyébként ilyen észak-itáliai törzsekre volt jellemző ez a kialakítás. A másik pedig egy bronz depo. Ez a Bronzkorban elásott ilyen öntési alapanyagok és szerszámok-fegyverek összessége volt.”

A talált tárgyakat fel is jegyzik. Emellett a lelőhely pontos koordinátáit is felírják az önkéntesek. A leletek a Balatoni Múzeumba kerülnek, ahol a restaurátorműhelyben hozzák őket helyre. Fontos kiemelni, hogy Magyarországon a fémkeresés szigorú szabályokhoz van kötve. Magánemberek nem használhatják az eszközt engedély nélkül. A múzeum munkatársai is sok papírmunkát követően léphettek a területre, hogy kutatómunkát végezzenek. Aki ezzel a tevékenységgel szeretne foglalkozni, azt szívesen látják a Balatoni Múzeum önkéntes csapatában. Jelentkezni az intézmény elérhetőségein lehet.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7862-romai-leletek-utan-kutattak-a-balatoni-muzeum-onkentes-femkeresoi