Román bűnbandát kaptak el a zalaiak

2023. január 6. (péntek)

Rendőrkézen van a román bűnbanda, akik Zalaegerszegen is betörtek egy műszaki áruházba. 38 millió forint értékben loptak el tárgyakat a helyszínről. A több európai országot is érintő ügy részleteiről a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai számoltak be.

Ezeket a felvételeket 2021. október 1-jén hajnalban rögzítette egy zalaegerszegi műszaki áruház kamerarendszere. A képeken jól látható, hogy az elkövetők kibontották az épület hátsó falát, ezen keresztül jutottak be az üzletbe. Okostelefonokat, laptopot, táblagépeket és más elektronikai készülékeket loptak el megközelítőleg 38 millió forint értékben. A helyi nyomozók széleskörű adatgyűjtésbe kezdtek. A digitális adatok elemzéséből kiderült, hogy az ügy összetettebb, határainkon is átnyúlik.

Az esetről sajtótájékoztatón számoltak be a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai. A rendőrök a betörésnél hátrahagyott szerszámok alapján jutottak az elkövetők nyomára. Az erővágó, feszítővas és csavarhúzó egy barkácsáruház sajátmárkás termékei. A nyomozók a kamerafelvételek és blokkok alapján azonosították a tettesek autóit, amiket a betöréskor is használtak.

„A digitális adatokból sikerült azt is megállapítani, hogy több országba közlekedtek, jártak. Így megkereséssel éltünk a többi ország felé, akik válaszaiból sikerült beazonosítani pontosan, hogy ki az a négy fő, aki azzal a két gépkocsival utazott. Mind a négy fő román nemzetiségű személy. És azt is megtudtuk, hogy több európai ország folytat eljárást hasonló bűncselekmények vonatkozásában, ahol feltételezhető, hogy ugyanez az elkövetői kör lesz.” – ismertette Szigeti Zsolt a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozója.

A nyomozócsoport tagjainak jelentős szakmai ismeretével, valamint a nemzetközi szervek aktív közreműködésével azonosították a román állampolgárságú feltételezett elkövetőket. A nyomozók hangsúlyozták, a román rendőrséggel kiemelten dolgoztak közösen az ügyön.

„December 6-án pedig Romániában több városban egyszerre, összehangolt rendőri intézkedés keretében foganatosítottunk kutatásokat, lefoglalásokat. Valamint kettő fő gyanúsítottként, kettő fő pedig tanúként került kihallgatásra európai nyomozási határozat alapján.” – mondta el Karmazsinné dr. Sárgli Izabella a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozócsoportjának tagja.

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ez idáig egy 36 éves és egy 44 éves külföldi férfit hallgattak ki gyanúsítottként.  Az elkövetők jelenleg Romániában szabadlábon védekeznek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9934-roman-bunbandat-kaptak-el-a-zalaiak

Képek