Rovarhotelt helyeztek el az Erzsébet-ligetben

2021. december 26. (vasárnap)

A keszthelyi klímastratégiai projekt keretén belül készült és nyáron bemutatott roverhotel kapott helyet a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület javaslatára az Erzsébet-ligetben. A zöldterület északi részén még természetes talajtakaró növényzet van, ami ideális méhlegelő, ezért helyezték ide a rovarhotelt.

A képzőművészet segítségével hívták fel a figyelmet a környezet- és a klímavédelem fontosságára. A Fő téren, augusztus 20-án nyílt kültéri tárlat egy alkotói pályázat útján valósult meg a keszthelyi klímastratégiai projekt keretén belül. Kizárólag természetes anyagokat használhattak a művészek, így tett Murányi Marcell is, aki ezt a sokak tetszését elnyerő rovarhotelt készítette.

A rovarhotel az Erzsébet-ligetben kapta meg új otthonát. A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület javasolta a városvezetésnek, hogy vásárolják meg az alkotást, végül ingyen adta oda azt a budapesti művész.A VÜZ munkatársainak segítségével helyezték el a civil szervezet tagjai a rovarhotelt.

Forstner Anna, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke: „A ligetnek ez a területe az, ahol még természetes a talajtakaró növényzet, kaszáló rétnek is nevezhetnénk, ahol tavasszal, nyáron, ősszel vadvirágok nőnek. A rovarok, akiket várunk ide a rovarhotelbe, találnak maguknak mézelő helyet, ez igazi méhlegelő lesz és reméljük, hogy tényleg betelepszenek a rovarok.”

A rovarhotelek olyan ember által készített építmények, melyekben ideális otthonra lelhetnek a rovarok. Elsősorban például a magányosan élő méhfajtáknak nyújthat menedéket, de más beporzók is megtelepedhetnek ezekben a szálláshelyekben. A rovarhotel segít az egészséges ökoszisztéma fenntartásában, ugyanis a rovarok nélkül a természet egyensúlya felbomlik.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8716-rovarhotelt-helyeztek-el-az-erzsebetligetben