Rózsaesővel emlékeztek Kis Szent Terézre

2021. október 5. (kedd)

Rózsaesővel emlékeztek Kis Szent Terézre vasárnap a Kármelita Bazilikában. A templom névadójának búcsúján Dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrálta a szentmisét. A liturgián részt vettek a Sarutlan Kármeliták Világban Élő rendjének tagjai is. A prédikációban elhangzott, meg kell élnünk azt az örömet, hogy Isten gyermekei vagyunk.

A templom névadójának búcsúján Dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrálta az ünnepi szentmisét. A Kármelita Bazilika zsúfolásig megtelt hívekkel, a liturgiára nem csak Keszthelyről, hanem a fíliákból is érkeztek testvérek. A Magyar Sarutlan Kármelita Rend legnagyobb hazai templomának alapkövét 1927-ben, két évvel Kis Szent Teréz szentté avatása után tették le. A francia szent lelkiségét nem csak az egyházon belül, de a világban élő kármeliták is ápolják.

„1930-ban, októberben már megalakul itt, ebben a bazilikában, ezen a helyen, ahol most vagyunk, az első világban élő kármelita közösség, itt Keszthelyen. Azóta folyamatosan működik ez a közösség, bár 1950-től, a rendek feloszlatásától ugyan szünetelt hivatalosan, de a kedves testvérek, akik akkor a világban élő közösség tagjai voltak, folyamatosan összegyűltek, imádkoztak és élték azt a lelki életet, amit az őseiktől tanultak.” – mondta Varga Zoltánné, a Sarutlan Karmeliták Világban Élő Rendjének tagja.

A plébániák névadó búcsúja az egyik legnagyobb ünnep a közösségek életében. Keszthelyen ilyenkor nem csak Kis Szent Teréz előtt tisztelegnek, hanem a Magyar Sarutlan Kármelita Rend tagjai előtt is. A prédikációjában Dr. Udvardy György az istengyermekiség megéléséről beszélt a híveknek. Hozzátette, a búcsú mindig örömteli.

„Ünnepi pillanat, találkozási pillanat és a lélek felfrissülésének a pillanata. Így van ez itt, a Kármelben, különösen Kis Szent Teréz ünnepén, hiszen a mi hitünk az nem csak igaz, nem csak jó, nem csak szent, nem csak szép, hanem még kedves is. Éppen ezt a kedvességet hozza közel hozzánk Kis Szent Teréz.” – emelte ki az érsek.

Kis Szent Teréz lelkiségét megőrizve rózsaesővel zárult a szentmise, az aláhulló virágszirmok a szent halálával és jóslatával kapcsolatosak. Az idei búcsút korlátozások nélkül tarthatták meg Keszthelyen. Nagy öröm volt ez a hívek és a plébánia számára is, hiszen a világjárvány miatt tavaly jóval kevesebben vehettek részt az örömünnepen.

„Nagy öröm, hogy nem csak az egyházközösségünk tagjai, hanem az oldallagos filiákból is voltak, Cserszegtomajról, meg a környékről. Nagyon sok olyan emberrel találkoztam, hogy szinte az ország minden szegletéből jelentek meg itt, akik nagyon szeretik és követik Kis Szent Terézt és azt az utat próbálják ők is járni.” – tájékoztatott Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa.

A búcsút követően a hívek egy-egy megszentelt rózsával térhettek haza otthonaikba. Emellett levelet is írhattak Kis Szent Teréz számára, kérve közbenjárását az Úrnál.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8472-rozsaesovel-emlekeztek-kis-szent-terezre