Rózsafüzér az egységért és a békéért

2021. október 19. (kedd)

A békéért és az egységért imádkozták a rózsafüzért a Ranolder és a Premontrei iskolák diákjai ma reggel. Az intézmények immár harmadik éve csatlakoztak ahhoz a mozgalomhoz, amely 2005-ben indult Venezuelából. A kezdeményezés kiinduló gondolata Pió atyától származik: „ha egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, akkor a világ meg fog változni”.

A Ranolder iskola közössége harmadik éve csatlakozik a Dél-Amerikából indult kezdeményezéshez. Az eseményen elsősorban a békéért és az egységért imádkoznak világszerte, azonban mindenki megfogalmazza egyéni imaszándékait is.

„Nekem tetszett. Én a családomért szoktam imádkozni, meg a szeretteimért ilyenkor.” – mondta Hörcsik Lili, a Ranolder János Római katolikus Általános Iskola diákja.

A diákok már az év elejétől készülnek erre a közösségi eseményre. A pedagógusok az előimádkozók felkészítésében játszanak jelentős szerepet. A közös imádság nem csak liturgikus szempontból fontos, az együttlét az iskola teljes közösségét is összekovácsolja. Az intézmény vezetése számára nem kérdés, hogy minden évben részt vesznek ezen a programon.

„A keresztény értelemben vett közösséggé, tehát Krisztus gyermekeivé válunk az imádságban. Az imádság arról szól, hogy, pontosabban kell is, hogy arról szóljon, hogy nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek is gyermeki őszinteséggel és rácsodálkozással forduljanak az Úrhoz.” – tájékoztatott Őry Gábor, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A szertartáson együtt imádkozott a gyermekekkel Dr. Udvardy György is. A veszprémi érsek elmondta, az egyház fontos feladata megtanítani a gyermekeket imádkozni. Az Egymillió gyermek imádkozza a rózsafűzért elnevezésű eseményt a Vatikán is támogatja. Október 18-án világszerte összegyűlnek a fiatalok, hogy az Úrhoz intézzék kéréseiket és hálát adjanak neki. Az érsek arról beszélt, a rózsafüzér jó alkalom az elmélyülésre.

„Egyszerre meditatív imádság, egyszerre Jézus életének az eseményein elmélkedünk, ugyanakkor egy sodró imádság, ami hitünk középpontja felé vezet bennünket. Egy ilyen imádságban a gyermekek megtapasztalják azt is, mit jelent együtt imádkozni, megtapasztalják ennek az emberi oldalát is, mit jelent kiállni mások elé, vezetni az imádságot vagy együtt mondani másokkal ugyanazt a szöveget.” – emelte ki Dr. Udvardy György veszprémi érsek.

A Ranolder iskola tanulói mellett a Premontrei iskola diákjai is képviselték intézményüket a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8518-rozsafuzer-az-egysegert-es-a-bekeert