Rózsák bűvöletében

2024. június 17. (hétfő)

Rózsaünnep – rózsákról, úgy ahogy eddig még sohasem – ezzel a címmel rendeztek tematikus programokat a hétvégén a Festetics-kastélyban. A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. közreműködésével szervezett országos esemény keszthelyi állomásán többek között szakmai vezetésen vehettek részt a látogatók a Pálmaházban és Hintómúzeumban.

A hétvégén a rózsáké volt a főszerep az ország kastélyaiban és váraiban. A magyar-török kulturális évad keretében megrendezett Rózsaünnepen tematikus sétákon, előadásokon ismerkedhettek meg a látogatók a különböző intézmények kiállítási anyagaival.

A Festetics-kastély szerteágazóan és kreatívan fogadta a rózsa tematikával járó kihívásokat. A lovaskultúránkban a honfoglalástól kezdve egészen napjainkig megtalálható a rózsa. Ezt mutatták be a Hintómúzeumban

„A magyar lovaskultúra az olyan színes és széleskörű, hogy erre is lehetőséget ad, itt is a betekintésbe. Ugyanis itt is végigkísérte igazából a honfoglalásunktól napjainkig a rózsa a különböző eszközökön, a különböző hintókon, kocsikon, öltözeteken ez a motívum, mint ahogy az ember életét is ez végig kísérte.” – nyilatkozta Varga Zoltán, a Festetics kastélymúzeum múzeumi menedzsere.

A kiállítási tárgyak között megcsodálható volt egy honfoglalás kori, egy eredeti reneszánsz kori, valamint egy napjainkból származó lószerszám is, amelyeken megtalálható a rózsa motívum.  Varga Zoltán múzeumi menedzser szerint ezek a különleges alkalmak jó lehetőséget adnak arra, hogy más szemszögből tudják bemutatni az intézmény kiállítási anyagát.

A Pálmaházban és madárparkban „Minden, ami rózsa” elnevezésű tematikus tárlatvezetéssel készültek a hétvégi programsorozatra. Voltak, akik a kifejezetten e program miatt jöttek Keszthelyre.

„Tapolcáról jöttem és az interneten találtam rá erre az ünnepre és hát érdeklődve várok, mert habár tapolcai vagyok még nem jártam itt a Pálma-házban, de érdekelnek a növények meg a rózsa maga is érdekel.” – mesélte Dósa Rozália.

A klasszikus értelemben vett rózsákon kívül ilyen elnevezésű egyéb növényeket ismerhettek meg a látogatók. Ilyenek voltak például a kövirózsák, amik bár pozsgások, a leveleik elrendeződése miatt kapták ezt a nevet, de a közönség megtekinthette a sivatagi-, a sétány- vagy éppen a hawaii rózsát. Utóbbi érdekessége, hogy  nem őshomos a Csendes-óceáni szigetcsoporton és nem is tartozik a névadó növénynemzettséghez.

 

Pelikán Péter – Keszthelyi TV

Képek