Sakál vagy róka?

2020. november 18. (szerda)

Aranysakáltól tartanak a keszthelyi kutyasétáltatók a Vaszary utca környékén. Az elmúlt napokban többen találkoztak valamilyen vadállattal. Többek szerint nem róka, hanem toportyán veszélyezteti a kedvenceket. Az illetékes vadásztársaság elnöke szerint nagyon kevés az esély arra, hogy aranysakál legyen a városban.

November 11-én indult szokásos esti sétájára Bősze Szilvia Süti nevű kutyájával, amikor a Vaszary utcai kisboltnál találkoztak egy rókának kinéző állattal. Szilvia azt meséli, hogy próbálták kikerülni, de az állat folyamatosan követte őket.

„Inkább visszamentem a túloldala, de csak visszajött velünk és akkor már ilyen lapos kúszásban egyre közelebb jött hozzánk, úgyhogy nagyon félelmetes volt a dolog. A Süti persze ugatta, mert elég nagy a vadászösztön benne. Ez egészen a Vaszary 24-ig tartott, hogy egyre közelebb jött hozzánk, lapos kúszásba” – mesélte Bősze Szilvia.

A hölgy már telefonon próbált segítséget kérni, amikor az állat egyszer csak eltűnt. Először rókának vélte az élőlényt, de már azt feltételezi, hogy sakál volt. Történetét több tematikus facebook csoportban is megosztotta és kiderült, hogy más környékbeli kutyasétáltatók is találkozott a sakálnak vélt állattal.

„Még beszéltük is, hogy milyen furcsa egy róka ez, mert más a színe, meg nagyobb testűnek is tűnt, meg a kutya izgatott volt. Próbáltuk elzavarni, nem sikerült, ölbe vittük haza a kutyát és elkísért bennünket egészen a lépcsőházig az állat, se elzavarni, semmit nem tudtunk vele” – nyilatkozta Kocsis Teca.

A Vaszary utca környéke sűrűn lakott, nagyon sok a kutyatulajdonos. A rendelkezéseknek köszönhetően 20 óra után is bőven találkozni kutyasétáltatókkal.

„Félünk. Én konkrétan bementem a vadászboltba és megkértem, hogy mondja el, hogy mit tehetek. Egy spray-t vettem, amivel esetleg oda tudok fújni és azt mondta, hogy 4-5 méterre hat” – mondta televíziónknak Papp Erika.

A kutyatulajdonosok megkeresték a problémával a városvezetést. Levelükre másnap választ is kaptak. Az önkormányzat értesítette az illetékes vadásztársaságot és a gyepmestert is. Utóbbi többször járőrözött a Vaszray utca környékén, de nem találkozott semmilyen vadállattal.

„Az aranysakál kimondottan fél az embertől, nagyon óvatos, nagyon messziről kerüli az embert. Én nem tartom valószínűnek, hogy a lakóhelyekre aranysakál jött be, inkább azt, hogy a róka” – mondja Varga Jenő. A területileg illetékes vadásztársaság elnöke szerint nagyon kevés annak az esélye, hogy aranysakál járjon a városban. Varga Jenő szerint sokszor még a hozzáértőknek is nehéz megkülönböztetni a rókát a sakáltól. Példának az elmúlt hetekben elejtett róka és sakál fényképét mutatja. Az elnök leszögezte, a városon belül nem vadászhatnak ők, még élve elfogó csapdával sem.

„A lakott terület határától 300 méteren kívül lehet csak vadászati tevékenységet folytatni, tehát a vadásztársaságnak lakott területen belül nincsen kompetenciája. Ez kimondottan rendőrségi feladat, mivel a lakott terület és a lakott hely nem része a vadásztársaságnak. A vadásztársaságnak a területe a lakott területtől 300 méteren kívül van, ott folytathat csak vadászati tevékenységet, belül nem”- nyilatkozta a Gazdász Vadásztársaság elnöke.

A Gazdász Vadásztársaság annyit tud tenni, hogy továbbra is nagy erőkkel ritkítja dúvadakat. A vadászati szabályzat szerint 100 hektáronként kell legalább egy dúvadat – azaz sakált, rókát, vagy borzot elejteniük. A társaság elnöke hozzáétette, esetükben ez évi 33 dúvadat jelent és jelen állás szerint már 38 ilyen példányt lőttek ki.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7596-sakal-vagy-roka