Sakk: dobogón a Vajda csapata

2019. március 30. (szombat)

Első helyezést ért el a Vajda János Gimnázium az Országos Diák Sakkolimpián. A Szombathelyen március 22-étől megrendezett versenyen az intézmény négy tanulója vett részt. Az eredmény különösen szép annak fényében, hogy a keszthelyi iskola életében ez az első alkalom, hogy bajnok lett a sakkcsapat.
Egy lány és három fiú képviselte a Vajda János Gimnáziumot a versenyen. Juhász Judit, Ács Márton, Buzás Bertalan és Hosszú Kristóf csapata az első helyezést hozta el az Országos Diák Sakkolimpiáról. A nyolcadik osztályos Judit már korábban is remekelt: az Egyéni Országos Diákolimpián lett első. A csapatból Buzás Bertalan az a tag, aki a legrégebb óta, tizenkettő esztendeje sakkozik. Azt mondja: a győzelem kulcsa az volt, hogy nyolc meccsből egyet sem veszítettek. „Hatalmas élmény volt. Szerintem egyikünk se tudta feldolgozni elsőre, mert tényleg minden évben úgy mentünk oda, hogy szerettünk volna jól teljesíteni. Azonban ez egy csapatversenyen mindig nehéz, hiszen általában mindig van olyan ember, akinek nem éppen jön össze. De most mind a négyünknek összeállt a játék és nagyon jól szerepeltünk végig.”

Az első helyért járó kupa, valamint az érmek három napos küzdelem eredményei. Mivel a teljes mezőnyben ők szerezték meg a legtöbb pontot az első, a harmadik és a negyedik táblán, három tábladíjat is elhoztak. A csapat tagjai közül hárman Tapolcán versenyeznek, egy tanuló pedig Balatonberényben. A kiváló eredmény a rengeteg gyakorlásnak köszönhető. A megmérettetésre Tóthné Bentzik Judit készítette fel a tanulókat. Kiemelte: rajtuk kívül még huszonkettő erős csapat vett részt a versenyen, így nagyon helyt kellett állni a győzelemért. „Ilyen az elmúlt időszakban sem és soha nem volt, úgyhogy ez egy gyönyörű szép eredmény. Olyan ellenfeleket győztünk le, mint például a budapesti Fazekas Gimnázium, a szegedi Gyakorló Gimnázium, a győri Révai Gimnázium. Úgyhogy nagyon neves csapatokat sikerült legyőzni a versenyen” – tette hozzá a tanárnő.

A versenyt Szombathelyen bonyolították, ahová pénteken utaztak a résztvevők és vasárnap rendezték az eredményhirdetést. A gimnázium csapata most egy április közepén tartandó versenyre készül.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5892-sakk-dobogon-a-vajda-csapata?fbclid=IwAR2da4gVD9wiCwnOIrU3kvQ_HVtIgGAjE86F5CHnKD-zQOx-GdXLSePsJ8M