Salamon Zsigmondra emlékeztek Keszthely Város Sakkbajnokságán

2023. június 6. (kedd)
KesztHelyi identitás

A Spartacus néhai sakkozója, Salamon Zsigmond mellett tisztelegtek a tavaly elhunyt elnök, Szalai István előtt is Keszthely Város Sakkbajnokságán.. A város napjához kapcsolódva szervezték meg ismét a viadalt, a koronavírus-járvány óta először. Erős mezőny ült a táblákhoz.

A 2020-ban tragikus balesetben, mindössze 16 évesen elhunyt Salamon Zsigmondra emlékeztek a sakkozók. A keszthelyi gimnazista nagy tehetsége volt a Spartacusnak. Jellemével is kivívta társai és edzői elismerését.

„Kicsiként is, bármit, amit mondott neki, tanított neki az ember, ő szívta magába és hamar kinőtt engem, mint edzőjét és más edzőhöz került, a Babits Andráshoz, valamint Haszon Dávid is foglalkozott vele. Utána a keszthelyi sakkcsapatban, az NB II-ben is szerepelt, nagyon tehetséges volt” – méltatott Hegyvári Brigitta, a Spartacus Sportkör elnöke.

A város nevében Nemes Klára képviselő köszöntötte a sakkozókat és a néhai elnök, Szalai István családját. A keszthelyi sakk meghatározó alakja nélkül most rendezték meg először a városi bajnokságot.

42 sakkozó ült a táblák elé. Köztük Babits András is. A keszthelyi születésű játékos a Spartacus felkérésére edzette Salamon Zsigmondot. Visszaemlékezése szerint élmény volt minden foglalkozás, hiszen Zsigmond minden tanítást megfogadott és hasznosított a meccseken.

„Gyakorlatilag úgy érezhettem, hogy megtisztelt engem ezzel és ez egy akkora ajándék volt akkor is és most is, hogy ezt az ajándékot szeretettel megőrzöm” – nyilatkozott Babits András. 

A város és térsége sakkozóit várták a viadalra. Akár versenyengedély nélkül is lehetett nevezni. A cél az volt, hogy minél nagyobb rétegnek biztosítsanak lehetőséget. Erős mezőny gyűlt össze.

„Itt van nemzetközi mester, fide mester, magyar bajnokok vannak, akár a Pintérné Kovács Mártát említhetem, de az ifjúságiak között is itt vannak a magyar bajnokok” – összegezte Doroszlai Erik, a Spartacus elnökhelyettese.

Juhász Judit női fide mester és a kétszeres magyar korcsoportos bajnokok, Alexandrova Angelina és Beznicza Mira is erősítette a mezőnyt. Hétfordulós svájci rendszerben, 2×15 perces játékidővel mérkőztek meg. Az abszolút győztes a tapolcai Kosztolánczi Gyula lett.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10418-salamon-zsigmondra-emlekeztek-keszthely-varos-sakkbajnoksagan

Képek