Sárgulás a Georgikon Campuson

2022. május 17. (kedd)

Hagyományosan sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzősök! A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Georgikon Campus alapításának 225. évében is a hagyományoknak megfelelően sárgulással búcsúztak a végzősök a diákévektől, a várostól.

A búcsúelőadásokat követően énekszóval vonultak végig a városon a végzős hallgatók. Érintették a Georgikon épületeit. Az alapító mellszobránál elhelyezték az évfolyam koszorúját. A fő épület udvarán Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár szólt a hallgatókhoz felidézve a vizsgaidőszak izgalmait, a gondtalan diákéveket., a campus családias légkörét. A szoborparkban koszorúzással tisztelegtek Dr. Kölüs Gábor professor emeritus előtt, majd hintókkal és gyalogosan vonultak a Festetics kastély parkjába ahol barátok, családtagok várták a felvonulókat. A sárgulási ünnepségen Dr. Rózsa László, a campus főigazgatója köszönt el a hallgatóktól. „A jeles napokat,a rendszeres ismétlődés, a megszokott ismétlődések, az ünnepre készülés közösségi összetartó ereje emeli nagyszerű hagyománnyá. Vannak olyan hagyományaink, amik megkülönböztetnek másoktól. A 225 éves Georgikon a kialakult hagyományok közül kiemelkedik, a búcsúzú hallgatók sárgulása. A búcsúzás az eddigi életünkből visszatekintés,a korábbi életutunkra. Számadás,leltár. Visszatekintve bizonyára úgy fognak az egyetemi évekre visszagondolni,mint életük egyik legszebb szakaszára.”

Keszthelyi egyetemi éveit felidézve búcsúzott a hallgatóktól Molnárné Barna Katalin, a Pannon Egyetem rektorhelyettese. A Zala megyei Közgyűlés nevében Ruzsics Ferenc alelnök kívánt sikeres kezdést a fiataloknak a munka világában. Lázár László, a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ oktatója beszédében köszönte meg az egyetem és város együttműködését, kiemelve, hogy a közös kapocs olyan erő, amivel a Hargitába visszatérve tovább tudják a vidéküket erősíteni és közösségeik az identitásukat megtartani. Keszthely város nevében a sárgulókat Sáringer –kenyeres Marcell köszöntötte. Felidézte a Georgikon történetét, a Festetics család oktatásban és kultúrában kifejtett munkáját, ami meghatározta és meghatározza ma is Keszthely életét. Sándor Bence sárguló hallgató, hallgatótársai nevében búcsúzott a Georgikontól, kívánt a végzősöknek sikeres jövőt. A sárguló hallgatók képviselői, felkötötték szalagjukat a Georgikon Campus zászlójára, és átadták azt áz alsóbb évfolyamos társaiknak. Ezt követően közösen énekelték el a Gazdász Himnuszt. A campus végzősei szép emlékekkel indulnak Keszthelyről a munka világába.”Én nagyon szerettem itt lenni. A kollégiumi életet sajnálom egyértelműen a legjobban. Nagyon sok barátságot kötöttünk, az esti bulik feledhetetlenek voltak, meg a másnapi fölkelés. De megoldottuk, összetartottunk.”- mondta el Horváth Szabina.

Az egyetemről kikerülők többsége már megfogalmazta terveit. „Én a a BsC-et is már itt végeztem, kertészmérnöki diplomát szereztem itt most pedig a növényorvosi tanulmányaimat fejezem be Én a BsC után egy vállalkozást indítottam, azt szeretném tovább folytatni.”- nyilatkozott Straub Szilárd.

2022-ben 134 hallgató sárgult a Georgikonon. Huszonnyolcan a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem kihelyezett képzési helyén, Székelyudvarhelyen szereznek diplomát. A sárgulási ünnepséget a hagyományoknak megfelelően a sárgulók a Palotással zárták.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/9148-sargulas-a-georgikon-campuson