Seprőgépet vásárolt a VÜZ Kft.

2023. szeptember 27. (szerda)

Új kommunális takarítógépet vásárolt a VÜZ Kft. Az új berendezés teljesen elektromos, így környezetbarát és költséghatékony üzemeltetést tesz lehetővé. A gép gyártása mintegy 6-8 hónapot vesz igénybe, így várhatóan tavasszal állhat munkába. A beruházás a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatának és önkormányzati támogatásnak köszönhető.

Keszthely közterületeinek tisztán tartása kiemelt feladat a Városüzemeltetési Kft.-nél. Az őszi időszakban jelentős mennyiségű falevél és egyéb növényhulladék kerül az utcára, de a nyári por feltakarítása is kiemelten fontos. A városban egy seprőgép működik, ez azonban dízelmotoros. Amellett, hogy mintegy 100 liter üzemanyagot fogyaszt óránként, a zajszennyezése is jelentős és egyáltalán nem környezetbarát. Az új berendezés azonban leváltja a régi járművet, és halk működésének köszönhetően éjszaka is használható.

„Nagyon nagy szeméttartálya van, két köbméteres, ami jóval nagyobb annál, mint ami egy belvárosi forgalomban könnyen közlekedő, kisméretű géphez általában hozzárendelnek a gyártók. Nagyon nagy a víztartálya, amivel pormentes seprést lehet kivitelezni a városban. Számunkra azért fontos ez a gép, mert nagyon kicsi befoglaló méretei vannak, a belváros kanyargós, szűk kis utcáiban, a rengeteg gépkocsival terhelt forgalmi övezetekben ezt majd könnyen közeledik, ez a kisautó.” – emelte ki Laczkó Mária, a VÜZ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A Balaton Fejlesztési Tanácsnál kifejezetten települési takarítógépekre lehetett pályázni. A keszthelyi VÜZ csaknem 60 millió forintot nyert, amelyhez az önkormányzat 15 millió forinttal járult hozzá. A gép beszerzéséről tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a városban az egyik legfontosabb szempont a tisztaság, azonban saját forrásból rosszabb minőségű gépet tudtak volna beszerezni, ezért pályáztak. Az új seprőgépnek köszönhetően 70%-os költségmegtakarítást, és 90%-os üzemanyagár megtakarítást tudnak elérni.

„Megjelent egy pályázat a Balaton Fejlesztési Tanácsnál, ezt a pályázatot sikerült elnyerni, ebből tudjuk megvásárolni ezt a gépet. Sajnos a beszerzési ideje sokáig tart, a megrendeléstől számított fél év, úgyhogy jövő tavasszal tud várhatóan munkába állni. Alapvetően nagyon nagy előrelépés lesz, mert nagyon nagy területeket, nagyon sok helyet lehet éjszaka, csendesen a géppel megtisztítani. Elektromos gép, tehát semmilyen környezetszennyező kibocsátása nincsen.” – mondta Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A VÜZ Kft. egyik telephelyén napelemparkot alakítanak ki, így gazdaságosan tudják tölteni a seprőgépet. Fontos az is, hogy B kategóriás jogosítvánnyal vezethető, ez is könnyebbséget jelent az üzemeltetésnél. A jármű 93 millió forintba kerül, az egész beruházás várhatóan 6-7 év alatt térül meg.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek