Séta az egészségért 2018

2018. október 19. (péntek)

Az idei évben nem csatlakoztak a Séta az egészségért program résztvevői a Gyalogló világnap programjához. A Festeticsek évében a gyaloglók Keszthely történelmét idéző emlékeit tekintették meg október 14-én a mozgáskorlátozottak és egészségesek számára rendezett vasárnapi rendezvényen.
Keszthelyen 16. alkalommal rendezték meg azt a programot, amelyen mozgáskorlátozottak és egészségesek gyaloglással együtt töltöttek el egy délelőttöt a szabad levegőn. A Fő téren gyülekeztek vasárnap reggel a Séta az egészségért elnevezésű program résztvevői. Mindannyian vállalkoztak arra, hogy a gyaloglással felhívják a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, az egészségmegőrzésre. Szabó Sándorné családanya, Zalavárból érkezett, 16 éve vesz részt a közös sétán.

„Az egészségért mozdulunk meg. Ilyenkor gyakorlatilag aki tud, él és mozog azok mind eljönnek családdal, unokával, gyerekekkel és nagyon jó ez az egész összességében az egészségünkért, a mozgásért és az együtt létért.”- mondta Szabó Sándorné.

A séta kiindulásának helyszíne a Festetics szobor volt, ahol Nemes Klára, a program elindítója tartott rövid ismertetést a kezdetekről, a célokról. Nemes Klára elmondta, hogy a Festeticsek évében a Keszthelyt fejlődésnek indító Festetics család örökségeit látogatják végig. Tíz órára már egyre többen csatlakoztak a gyaloglókhoz. Fiatalok is csoportosan érkeztek.

„Szerintem nagyon fontos a mozgás és a közösségben kevés, úgyhogy mi a barátnőimmel eljöttünk, mert szólt a tesi tanárunk, felhívta rá a figyelmet úgyhogy így eljöttünk így közösen.”-mondta el a hévízi Pálfi Blanka.

A séta résztvevőinek fiatal önkéntesek osztottak egészséges édességet és egy doboz frissítőt. Elindultak a belvároson át, lassan beszélgetve az első állomásig. Az Amazon Ház Látogatóközpontig ahol a résztvevők többsége először járt. Így a gyaloglás nem csak hasznos, de érdekességek élményében is gazdag volt.

„Fontosnak tartom, hogy az idén az idősügyi tanács is társult a programhoz, tagjai részt vesznek a rendezvényünkön. Az idén nem társultunk a Világ Gyalogló naphoz, hiszen akkor sokkal nagyobb túrát, 5-10km-es túrát szoktunk tartani. Az a cél, hogy megismertessük Keszthely lakóit, akik ennek a programnak a részesei, a Festeticsek által alapított és megalakított olyan létesítményekre mint pl. ahol itt álunk az Amazon Látogatóközpont, ahol megnézzük a kiállítást.”- emelte ki Nemes Klára a program elindítója, szervezője.

A figyelem felhívást, arra, hogy a fogyatékossággal élők és az egészségesek együttléte, a napi mozgás mennyire fontos egyre többen hallják meg. A keszthelyi Séta az egészségért programon közel hetvenen vettek részt.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
http://tvkeszthely.hu/hirek/9166/seta-az-egeszsegert/?fbclid=IwAR1Kge8EQdmFpP1ODROks0zOi3R6bl3XLpy4nJz_C8PiOD1gOI7KLR70O8M