Siker az Irodalmi Rádió pályázatán

2019. november 20. (szerda)

Az Irodalmi Rádió szépirodalmi pályázatára küldte el írásait Turi Török Tibor. Az év mérnök költője, mérnök írója kategóriában 2. helyezést ért el egy, 1979-es történet megírásával. A Bodrogközi látomás című írás Turi Török Tibor főiskolás éveit eleveníti meg.

Turi Török Tibor szobrászműhelyében nincs olyan nap,hogy zárva lenne az ajtó. A keszthelyi szépmíves hol a történelem, hol a zene vagy az irodalom nagyjait formázza meg. Alkotás közben jönnek a jobbnál jobb gondolatok is.Kevesen tudják róla,hogy ír. Aforizmáit, humoros történeteit már többször összegyűjtötte . De szépirodalmi pályázatokra is elküldte. Így volt ez nyáron is amikor a z Irodalmi Rádió Az év mérnök költője 2019.” és „Az év mérnök írója 2019.”kitüntető címek megszerzéséért pályázatot írt ki. Turi Török Tibor több művét is beküldte. Mérnök író kategóriában pályázott a Bodrogközi látomás című novellájával.

„Három művet kellett beküldeni. Érzésem szerint a három közül a másik kettő jobb volt. Nem tudtam miért ezt választották. Hát aztán rájöttem,hogy a mérnök…műszaki dologról van szó,és ez pedig az akkori főiskolai éveimről szól,mikor is én faltam a vidéket. Szerettem Szabolcs, Zemplén megyét,Szatmár megyét. Sokat jártam ,stoppoltunk,egy nyáron 2000 km-t is mentünk. Akkoriban a ’70.es években.”- mesélte el Turi Török Tibor.

A díjazott írás egy Sárospatak melletti Páterhomok nevű faluban töltött nyári gyakorlat idejével visszapörgeti az időt.

„Nagy kalandvággyal mentem oda mert csak a térképről ismertem,nem tudtam kik ezek,milyen emberek. Hallottam ,hogy ott van Hollóháza,ott van Széphalmon Kazinczy,ott van Füzér vár ahol a szent korona egy darabig volt és Regéc és a Rákóczi hagyományok és úgy éreztem,hogy valami kis regényes helyre kerülök,egy manó koboldok lakta féle középkori kis miliőbe és hát nem csalódtam.”- mondta a szerző.

A kis falu életét,az ott élő barátságos emberek szokásait a humorral átszőtt élményeket bemutató írást a zsűri 2. helyezéssel jutalmazta.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/6591-siker-az-irodalmi-radio-palyazatan?fbclid=IwAR0A2cGJLLSaFPDgCnqaAtE2Jvr-7cAK-m3GAHX9YuUF_8EE8A8L40I-D4g