Sikeres a toborzás Zalában

2021. július 16. (péntek)

Rendkívül sikeres volt Zala megyében a speciális önkéntes toborzás. 188 közkatona kezdhette meg tartalékos szolgálatát. Ezzel országos szinten Zala a második legeredményesebb megye. A tartalékosok a járvány elleni védekezésben is kivették a részüket: kórházi feladatokat láttak el és rendőrökkel is járőröztek.

Hat hónapos szolgálat, havi jövedelem, kihívások, hasznos tudás és életre szóló élmények – így toborozta a honvédség a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosokat. Zalában 2020 tavaszától három toborzóponton és minden járásban keresték az aktív álláskeresőket.

Szabó Virág munkát keresett. A járvány miatt kevés lehetőség volt. Mivel a katonaság régebben is érdekelte a cserszegtomaji nőt, speciális önkéntes tartalékosnak jelentkezett.

„Nekem főleg az szimpatikus benne hogy segítünk az embereknek, illetve a bajtársiasság is elég fontos érték, hogy egymásnak segítünk és ezzel tudok azonosulni és emiatt volt nekem szimpatikus még” – nyilatkozta a közkatona.

Nagykanizsán, a volt határőrlaktanyában képzik ki a tartalékos katonákat. Keszthelyről jelen pillanatban négy fő vesz részt az öthetes kiképzésen. Alaki foglalkozás, terepi gyakorlat és éleslövészet is szerepel a feladatok közt. A sikeres kiképzés után hat hónapra kapnak szerződést a közkatonák, ez még egyszer hat hónapra meghosszabbítható. A tartalékosok a járvány elleni védekezésben is feladatokat kaptak.

„A speciális önkéntes tartalékosok elsősorban kórházfeladatban vettek részt, míg az önkéntes területvédelmi tartalékosok pedig a rendőrökkel történő járőrözésben hajtottak végre feladatokat” – tudtuk meg a 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóalj zászlóaljparancsnok-helyettesétől, Domoszlay Csabától.

A speciális önkéntes toborzás rendkívül sikeres volt Zala megyében. Az eddigi öt bevonulásból összesen 188 közkatona kezdhette meg tartalékos szolgálatát Nagykanizsán.

„350 felett volt a jelentkezők száma, de ugye speciális egészségügyi és orvosi vizsgálat után lehetett folytatni a jelentkezési folyamatot, ebből maradt meg ez a 188 fő. Ezzel országos szinten második helyen végeztünk” – nyilatkozta Kalotsa Gergely toborzó főtiszt.

A speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok toborzásosába a Zala Megyei Kormányhivatal is közreműködött. A járási hivatalok foglalkoztatási osztályai segítettek az aktív álláskeresők kiértesítésében. Ez a szolgálati forma a kormány gazdaságvédelmi akciótervének része. A tartalékosoknak a már megszerzett katonai tapasztalatuk birtokában lehetőségük nyílik a honvédelmi pálya folytatására, akár szerződéses katonaként.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8224-sikeres-a-toborzas-zalaban