Sikeres pályázatok a Helikon Kastélymúzeumban

2013. augusztus 27. (kedd)

Sikeres pályázatokban nem szűkölködik a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum. A legnagyobb, 1,8 milliárd forintos pályázati projekt – amely magában foglalja többek között az egykori műemlék Amazon épület felújítását és több kastélybeli fejlesztést, átalakítást – háttérmunkái javában zajlanak.

Pálinkás Róbert, az intézmény igazgatója elmondta: bár a tervek időben elkészültek, objektív okok miatt kicsit csúszik a gyakorlati kezdés. A tervezés során például be kellett iktatni a műemlék épület falkutatását. Ez pedig azzal járt, hogy a terveket módosították, azokat újra kellett engedélyeztetni, elfogadtatni. A fejlesztéshez kapcsolódó szoftelemeket már beszerezték, s megvásárolták a Festetics-öltözékeket is.

A Helikon Kastélymúzeum a remények szerint beindíthatja a tervezett parkrekonstrukciót is, amely siker esetén látványos beruházás lesz. A nyolchektáros területen több száz idős fa ápolását és újak ültetését, cserjék, rózsák, talajtakaró és évelők telepítését, a tó helyreállítását, szórt burkolat építését és gyepesítést tervez a múzeum. Emellett a hercegnői kamarakert több mint 800, a parter és a díszudvar zöld felületeinek rekonstrukciója pedig csaknem 5000 négyzetméteren valósulhatna meg nyertes pályázat esetén. Az igazgatótól megtudtuk: az ezt célzó pályázat első fordulójában sikeresen szerepeltek, nagyon bíznak benne, hogy a második rész ugyancsak eredményes lesz, és indulhat a beruházás. Pálinkás Róbert hozzátette: Támop- és Tiop-pályázaton múzeumpedagógiai foglalkozásokra, ehhez kapcsolódó terek kialakítására is nyertek pénzt, a SI-HU Magyarország–Szlovénia nemzetközi projekt által pedig marketingre és modern látogatótájékoztató rendszer beszerzésére kerül sor.

(forrás, fotó: Monitor Magazin www.monitormagazin.hu)

Kapcsolódó cikkek:
Negyedmilliárdos parkrekonstrukcióra pályázik a Festetics-kastély
Festetics-díszöltözetekkel gazdagodott a Helikon Kastélymúzeum
Kiemelt turisztikai beruházásként fejlesztik a Festetics-kastélyt
A Nyugat-Dunántúl kulturális-turisztikai központja lesz
Keszthelyi Nyári Játékok a Festetics-kastélyparkban
A sztyeppék aranykincseit mutatják be Keszthelyen
Exkluzív borfesztivál a Festetics-kastélyban
Félezer vadásztrófeát mutatnak be Keszthelyen
Mongóliai türk mauzóleum leleteiről számolt be egy kazah kutató Keszthelyen
Múzeumok éjszakája Keszthelyen