Sikeres keszthelyi kungfusok

2009. június 15. (hétfő)

Kiválóan szerepeltek a magyarok az olaszországi Perugia városban megrendezett kungfu (wushu) egyesületi világbajnokságon. A World CKA által minden évben megrendezett háromnapos világversenyen öt magyar egyesület növelte hazánk hírnevét, közöttük a keszthelyi Pelso Sportegyesület.

A Pelso Sportegyesület két legeredményesebb versenyzője Szakál Diána (1. és 2. hely a junior 2-ben) és Liszli Evelin (1. és 2. hely junior 1-ben) volt. A következő generáció kiugró tehetsége lehet Liszli Evelin – tudtuk meg Bertalan Ákostól, a Pelso SE vezetőjétől. Kertész Dominik első helyezést ért el a junior 1-ben, Árvai Adrián pedig második lett junior 2-ben. A felnőttek mezőnyében Lenner Tamás 4. és 8. helyezést ért el.

Hagyományosan sok magyar bajnoka van a nemzetközi versenyeknek, legutóbb 23 arany-, 16 ezüst- és hat bronzérmet szereztek versenyzőink, ám problémát okoz, hogy kevesen indulnak a hazai bajnokságokon, nincs mezőny, s így nincs igazi megméretés. Bertalan Ákos a Monitornak elmondta: egy-egy kategóriában néhány éve még 15-20 induló volt, ma már csupán hat-hét sportoló versenyez.

Az egyesület vezetője elmondta azt is, hogy a versenyzők legtöbbje már ötévesen elkezdte nála a kungfut, egészen 14 éves korukig járnak bajnokságokra, azért eddig, mert az iskolával nehezen egyeztethető össze a felkészülés és a verseny. Ritka az, ha valaki 18 éves koráig jár nemzetközi megméretésekre, amit finanszírozni is nehéz. Az egyesület támogatója az önkormányzat mellett néhány helyi cég.

(forrás, fotó: Monitor www.monitormagazin.hu)