Sikeres pályázati munka a Goldmarkban

2009. július 8. (szerda)

A keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ vezetése aktívan tesz azért, hogy minél több színvonalas programot valósíthasson meg a városban: az önkormányzat által biztosított keretösszeget igyekeznek pályázati forrásokkal kiegészíteni. Több projektjükre is nyertek már támogatást rendezvényektől a felnőttképzésig.

A legutóbbi siker: a Társadalmi Megújulás Operatív Program pályázatán több mint 28 millió forintot nyert az intézmény felnőttképzési tevékenység indítására és az ehhez kapcsolódó hivatalos akkreditáció megvalósítására. A pályázatban vállalt képzések Keszthely és térsége munkaerő-piaci igényeire épülnek. Kiemelt cél a hátrányos helyzetűek, alacsony végzettségűek, fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek, illetve gyedről-gyesről visszatérők képzése és foglalkoztatásuk elősegítése. Az elsők közt két saját tananyagra épülő, 120 órás képzési program indul „Népi kismesterségek a turizmus szolgálatában”, illetve „Problémamegoldás és konfliktuskezelés a családban, visszatérés a munkahelyre” címmel, valamint egy harmadik, 90 órás adaptált program a gyermekvédelmi alapellátás témakörében, képzésenként tizenöt fő részvételével. A felnőttképzéssel kibővült tevékenységi kör lehetőséget biztosít a művelődési központ számára, hogy az akkreditációt követően további hasznos, keresett tanfolyamokat szervezzen keszthelyi és környékbeli lakosok számára.

Szintén támogathatónak ítélték a bírálók azt a határon átnyúló, szlovén-magyar együttműködésen alapuló projektet, melyben egy lendvai partnerszervezettel a Zala és Vas megyei önkormányzathoz csatlakozott az intézmény. A művelődési központra jutó nyolcmillió forintos támogatás fele az elkövetkező évek borfesztiváljaira fordítható. Emellett egy gasztronómiai adatbázis felépítése és a gasztronómiai turizmus fellendítését célzó tevékenységek is szerepelnek a projektben foglalt tervek között.

A közelmúltban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Környezet és Energia Operatív Program pályázatán nyert támogatást az intézmény a „Zöld napok a Goldmarkban” programsorozat megvalósítására. Ennek segítségével rendezhették meg a művelődési központ munkatársai május végén a nagy sikerű városi gyermeknapot a strandon, valamint a fenntartható fejlődés témáját körüljáró konferenciát neves előadók részvételével. A programok sorát a hétvégi kétnapos Kukorica Jancsi családi fesztivál zárja. Július 11-12-én 16:00 órától várják az érdeklődőket a keszthelyi városi strandon gyermekszínházi előadásokkal, játszóházzal, koncertekkel, sétahajózással, vízi és homokvárépítő versennyel, valamint különböző vetélkedőkkel. Részletes program itt olvasható.

Az uniós támogatások mellett említésre méltóak a hazai pályázatokon elért sikerek is. A művelődési központ évek óta eredménnyel nyújt be támogatási igényt az Oktatási és Kulturális Minisztérium PANKKK – Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért pályázatára, valamint a Nemzeti Kulturális Alap kiírására; jelenleg is öt pályázatuk vár elbírálásra. Ennek köszönhetően valósulhatnak meg például a Mozaik Klubos rendezvények, vagy a Keszthelyi Jazz Klub ingyenes koncertjei.