Simon Böskére emlékeztek

2019. február 14. (csütörtök)

Nem élt a sztárság adta lehetőséggel, szerény volt és mélyen tisztelte hazáját és szülővárosát Keszthelyt. Ő volt Simon Böske a keszthelyi zsidó családba született szépség, aki a Miss Hungária, a Miss Európa címet is megszerezte. Hírnevet hozva hazájának és Keszthelynek. A Nők a Balatonért Egyesület Keszthelyi csoportja koszorúzással és könyvbemutatóval tisztelgett Simon Böske előtt születésének 110. évfordulóján.
Keszthelyen, a Sétáló utca egyik házában született 1909. február 15-én Simon Erzsébet az első magyar szépségkirálynő akiben már tizenhat évesen felfedezték a szépséget. Születésének 110. évfordulóján a Nők a Balatonért Egyesület Keszthelyi csoportja koszorúzással emlékezett szülőházánál ahol jelen volt a Simon Böske néven ismertté vált Balaton-parti lány unokaöccse is aki így emlékezett nagynénjére.

„Hét éves voltam, amikor a forradalomban édesapám hozzánk vette. Mi Bözsi néninek hívtuk. Én gyerek voltam és egészen a ’70-es évekig, haláláig Bözsi néni maradt a bátyám, Sándor és számomra is. Gyönyörű tartása volt, a szépsége megmaradt, egyébként ezt a fényképek jól mutatják.”- mondta Simon Tibor.

Az 1925-ben előbb, a Keszthelyi Korzó Szépévé, majd a Balaton Tündérévé választott Simon Böske útja gyorsan ívelt felfelé. Az első Miss Magyarország versenyen 1929-ben 218 vetélytársat utasított maga mögé és egy hónappal később Európát is meghódította. Alakja előtt minden évfordulón megemlékezik Keszthelyen a város kulturális emlékeit is felkaroló egyesület.

„Természetesen Simon Böske is a város kulturális emlékei közé tartozik és amikor kiderült,hogy melyik a szülőháza és itt született,akkor utánanéztünk és a halálának 40. évfordulóján állítottuk az emléktáblát.”- adott tájékoztatást Vetőné Zeke Erzsébet.

Simon Böske a Miss Európa verseny után hazatért Párizsból,ezrek ünnepelték Budapesten. De sokan támadták is származása miatt. A világszerte ismert szépségkirálynő életéről Szarka Lajos történész 2017-ben könyvet írt. A dunántúli lány kiemelkedő teljesítményéig vezető utat, az azt követő csillogást és ígéreteket, lehetőségeket visszautasító Simon Böske alakját, aki mindig megmaradt magyarnak és visszatért Keszthelyre is, idézte fel az olvasóközönségnek a szerző a Fejér György Városi Könyvtárban .

„Egy nagyon nemes vonásokkal, intelligenciát sugárzó arccal teremtményt látunk. Magas,karcsú nyúlánk szépséget aki egy új női ideált hozott be a korábbi molett szépség ideállal szemben ill. tulajdonképpen az intelligenciának, a női szabadságnak, a női tanulásvágynak is teret adott. Az sem mellékes hogy izraelita származású volt. Külföldön, Párizsban magára tette a trianoni jelvényt és próbálta felhívni a Trianon igazságtalanságaira a közvélemény figyelmét.” -emlékezett Simon Böskére Dr. Szarka Lajos.

Simon Böskéből nem lett hollywoodi színésznő, sem modell. Elege lett a rivaldafényből, a hamis csillogásból. Megtartva szerénységét, egyszerűségét és igaz magyarságát feleségként élte le az életét. 1970. október 28-án 61 évesen hosszantartó betegségben hunyt el.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5758-simon-boskere-emlekeztek?fbclid=IwAR1L9f5iKq57VutKALVIotL6XXzQz-ryxqWZGIv8-RbkdKV0-lCy5AXKrUc