Sok a baleset a vasúti átkelőknél

2024. július 5. (péntek)

Tovább romlott a baleseti statisztika a MÁV hálózatán: a mai napig 35 baleset történt vasúti átjáróban. A legtöbb helyzetben a figyelmetlenség okozta a bajt. Csak az elmúlt egy hónapban 5 baleset történt, amelyek közül az egyik 3 emberéletet követelt.

Idén már 35 esetben történ baleset hazánk valamelyik vasúti átkelőhelyén. Ez a szám a 2024-es esetekhez képest is sok. A legtöbb helyzetben a figyelmetlenség okozta a bajt. Csak az elmúlt egy hónapban 5 baleset történt, amelyek közül az egyik 3 emberéletet követelt. Nagy Balázs, 2020 óta mozdonyvezető. Az elmúlt 4 évben 2-szer is előfordult, hogy önhibáján kívül nem sikerült megállnia. Mint mondja, soha nem fogja elfelejteni az akkor történteket: „Igyekszik az ember, de megmarad, maga az eseménysor nagyjából lassítva. Nem olyan gyorsan, ahogy történik, hanem az ember lefotózza fejben és az megmarad lassítva, az arcok, a jelenetek, nagyjából a távolság is, hogy utána mi történt, a helyszínelés alatt akár, vagy amikor az ember köteles hátramenni, megnézni az eseményeket.” 

A MÁV egy külön közlekedésbiztonsági kampánnyal hívja fel a figyelmet arra, hogyan kell közlekedni és, hogy a szabályokat minden esetben be kell tartani. A társaság minél több fórumon megszólítja az embereket.

Kormányos László műszaki és üzemeltetési vezérigazgató-helyettes: „A MÁV 2022-ben az Érj haza biztonságban kampányát megkezdte a vasúti útátjárós balesetek számának csökkentése érdekében és ennek a programsorozatnak vagyunk most egy fontos állomásán, amikor is vasútbiztonsági megelőző kampányon a Balaton és későbbiekben a Velencei-tónál is igyekszünk az utasok, illetve a társadalom összes tagja számára azt bemutatni, hogy a vasúti közlekedés biztonsági szempontból milyen kockázatokkal jár, amennyiben egy vasúti útátjárónál átkelünk, illetve hogy viselkedjünk egy vasútállomáson.”

A társaság több kisfilmmel is segíti a biztonságos közlekedést, emellett a Balaton körül több helyszínen is segítenek az érdeklődőknek. A szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy a tanszünet kezdete óta megháromszorozódott a Balatonnál nyaralók száma, így még nagyobb odafigyelést kérnek a nyaralóktól.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Somogy TV

Képek